INDIJA I ČUDNI OBIČAJI: Mlada umrla od infarkta na svadbi, mladoženja se oženio njenom mlađom sestrom

Indija je, kao i druge zemlje, imala problem tokom pandemije, želju ili možda čak i potrebu za raskošnim svadbama. Naravno, svadbe su rasadište zaraze pa i mjesto na koje mladoženja i mlada dolaze po želji svojih roditelja.

  • Šareni svijet

  • 04. Jun. 2021  05. Jun. 2021

  • 0

Indijia je velika zemlja, najveća demokracija na svijetu, i dalje je opterećena nizom tradicionalnih ograničenja među kojima je najsramotniji opstanak kastinskog sistema u kojem postoji ona najniža grupa kojoj je gotovo potpuno onemogućen vertikalni napredak u socijalnog strukturi.

Indija je, kao i druge zemlje, imala problem tokom pandemije, želju ili možda čak i potrebu za raskošnim svadbama. Naravno, svadbe su rasadišta zaraze, pa i mjesto na koje mladi i mlada dolaze po želji svojih roditelja.

U takvim su okolnostima mogući razni ishodi.

Kako prenosi NZ Herald, na vjenčanju u Indiji mlada se srušila i doktori su mogli samo konstatirati smrt. Infarkt je pokosio mladu Surbhi kad je s izabranikom, možda i ne baš po svojoj volji, razmjenjivala vjenačne vijence.

Tragedija je to strašna, ali porodice se nisu dale smesti. Kratko su oplakale jedna kćer, a druga nesuđenu snahu i zatim sjele da se dogovore. "It's economy, stupid." Vjenčanje košta, tu je miraz, a da ne spominjemo muku da se pronađu novi partneri.

Bit će praznovjernih koji će se libiti braka s mladoženjom kojem je mlada umrla na vjenčanju. Pa su mudre, stare glave u porodici  zaključile da je najbolje nastaviti s obredom. A Surbhi će zamijeniti njezina mlađa sestra, Nisha. Ionako je sve bilo dogovoreno, na njima je da se poslije zavole. Tako je trebalo biti s nesretnom Surbhi, pa zašto ne bi uspjelo i s Nishom. I jedan trošak manje za porodicu jer je i za Nishu trebalo prikupiti miraz.

Bilo je nekih manjih problema jer je tijelo nesretne mladenke bilo tu, ali i tu su se porodice dosjetile jadu. Momci su je zgrabili i odnijeli u drugu prostoriju, da ne smeta. Nije dobro za brak da počne uz mrtvu osobu na svadbi.

Kad je vjenčanje s priručnom mladom, sestrom, bilo završeno, porodica je nastavila u ritualnom tonu i krenula s posmrtnim obredima kako bi ispratila Surbhi na drugi svijet, piše Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...