AMERIČKI MILIJARDERI U AKCIJI: Bill Gates i Warren Buffett pokreću izgradnju...

Osim što će biti demo-projekt, on će u konačnici dovesti do potpuno funkcionalne nuklearne elektrane na kojoj će se ispitivati funkcije, dizajn i konstrukcija tehnologije Natrium.

  • HiTec

  • 07. Jun. 2021  07. Jun. 2021

  • 1

Američki milijarderi Bill Gates i Warren Buffet još su jednom udružili snage, ovog puta u području energetike. Njihove kompanije "TerraPower", koju finansira Gates, te "PacifiCorp" u vlasništvu Buffetta, objavile su kako će zajedno pokrenuti demo-projekt izgradnje novog nuklearnog reaktora u američkoj saveznoj državi Wyoming. Reaktor će biti izgrađen u sklopu jedne napuštene termoelektrane na ugljen, a trebao bi poslužiti kao dokaz koncepta nove tehnologije nuklearnih elektrana.

alt

Službeni naziv reaktora i tehnologije je Natrium, a ona je osmišljena kako bi ostvarila proizvodnju energije na ekološki prihvatljiv način, povećala stabilnost elektroenergetske mreže i omogućila budućnost energetike bez emisija stakleničkih plinova. Osim što će biti demo-projekt, on će u konačnici dovesti do potpuno funkcionalne nuklearne elektrane na kojoj će se ispitivati funkcije, dizajn i konstrukcija tehnologije Natrium.

Projekt uključuje izgradnju 350 megavatnog reaktora hlađenoga natrijem, zajedno sa sistemom toplinskog skladištenja energije taljenjem anorganskih soli. Ova tehnologija pohrane viška proizvedene energije u stanju je, prema potrebi mreže, privremeno povećati snagu elektrane na 500 MW, u trajanju od najviše pet i pol sati. To je, pojašnjavaju, dovoljno za napajanje oko 400.000 kućanstava.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...