ODLUČENO NA SJEDNICI SENATA: Franjo Topić postao član Europske akademije nauka i umjetnosti

Preporuku i mišljenje o prof. Topiću dali su akademici i profesori Asim Kurjak, Velimir Srića, Milan Stanojević, Mehmed Akšamija i Miro Jakovljević.

  • Vijesti

  • 08. Jun. 2021  08. Jun. 2021

  • 3

Profesor doktor  Franjo Topić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i počasni predsjednik HKD "Napredak", na sjednici Senata koja je održana 21. maja 2021. godine, postao redovni član Europske akademije nauka i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea) u razredu za svjetske religije.

Europska akademija uobičajeno traži mišljenje i preporuke o novom kandidatu od nekih svojih uglednih članova koji poznaju kandidata. Preporuku i mišljenje o prof. Topiću dali su akademici i profesori Asim Kurjak, Velimir Srića, Milan Stanojević, Mehmed Akšamija i Miro Jakovljević, piše N1.

Europska akademija nauka i umjetnosti je međunarodna akademska organizacija osnovana 1990. godine u Mozartovom gradu Salzburgu/Austrija, gdje joj je i danas sjedište. Osnivači su nekadašnji bečki nadbiskup i stručnjak za religije, kardinal Franz Koenig, poznati austrijski hirurg kardiolog Felix Unger te njemački politolog i filozof rektor više univerziteta Nikolaus Lobkowicz. EAZU u svom članstvu ima 34 nobelovca i papu emeritusa Benedikta XVI (prof. dr. Joseph Ratzinger) te oko 2.000 vrhunskih naučnika i umjetnika koji se bave pitanjima s kojima se suočavaju suvremena Europa i svijet. Akademija djeluje kroz konferencije, akademske programe, nagrade koje dodjeljuje uglednim pojedincima, ali i kroz stvaranje međunarodnih mreža znanstvenika i umjetnika posvećenih ideji europskog jedinstva. Jedna od takvih mreža je i Podunavska konferencija, koju Akademija organizira već 12 godina, u suradnji s akademijama nauka i umjetnosti europskih zemalja. Njezin predsjednik je njemački filozof nauka, profesor dr. Klaus Mainzer.

Članstvo akademije je organizirano u sedam naučnih razreda, i to: humanistika, medicina, umjetnost, prirodne nauke, društvene nauke, pravo i ekonomija, tehničke nauke i nauke o okolišu i svjetske religije.

Ova akademija je neprofitna organizacija koja se finansira sredstvima Europske unije, donacijama kompanija i privatnim sponzorstvima, pritom ostajući ideološki i politički neovisna. Misija Akademije je potaknuti interdisciplinarnu saradnju između uglednih naučnika svih disciplina, vodećih umjetnika i praktičara upravljanja, a njihova je svrha analizirati važne društvene izazove i pomoći u rješavanju složenih problema i pitanja za dobrobit Europljana.

Novi članovi, među kojima je i prof. dr. Topić, službeno su primljeni u članstvo Akademije na sjednici Senata i bez svečanog zasjedanja, koje je otkazano zbog pandemije koronavirusa, a koje se obično održava u martu. Svečani prijem novih članova, ukoliko situacija s pandemijom bude povoljnija, upriličit će se na 32. godišnjici osnivanja Akademije u martu 2022. godine. Članstvo u Europskoj akademiji je priznanje i nagrada za naučni i društveni rad prof. Topića.

Prof. dr. Franjo Topić rođen je u Novom Travniku 13. marta 1953. godine, hrvatski je teolog, profesor i društveni radnik. Gimnaziju je pohađao u Subotici, za svećenika zaređen je 1976. godine, na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji diplomirao je godinu kasnije 1977. Na Univerzitetu Gregorijana u Rimu brani doktorsku tezu na italijanskom u prijevodu: "Čovjek pred objavom Boga u misli Hans Urs Von Balthasar" 1985. godine. Od 1985. na VKT u Sarajevu predaje ekumensku teologiju i istočno bogoslovlje, ekleziologiju, povijest i nauk religija, povijest i nauk islama, vjerodostojnost kršćanske objave, teološku epistemologiju. Od 1986. do 1996. je sekretar VKT i prefekt studija (slično kao dekan). Objavio je na italijanskom doktorat "L`uomo davanti alla rivelazione di Dio nel pensiero di Hans Urs von Balthasar, Herder", Rim 1990. Također je objavio: "Svjedok nade", "Opstanak bosanskohercegovačkih Hrvata", "Čovjek pred objavom Boga u misli Hansa Ursa von Balthasara", "Prilog teologiji ljudskog napretka", "Vjera i kultura i drugo". Urednik je i suurednik nekoliko knjiga. Objavio je više naučnih i novinarskih članaka, održao brojna predavanja i tribine te sudjelovao na više simpozija i seminara u zemlji i inozemstvu od Sarajeva i Zagreba do Rima i New Yorka. Više mu je radova objavljeno i u inozemstvu. Govori italijanski, njemački i engleski, a služi se latinskim i francuskim jezikom.

Obnovitelj je i predsjednik HKD "Napredak" od 1990. do 2019., kad se povukao sa mjesta predsjednika. Predsjednik je Paneuropske unije BiH 1995.-2010., a od 2009. je i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i počasni predsjednik PEU BiH.

Bio je član Ekumenskog vijeća Biskupske konferencije Hrvatske i BiH. Bio je član Komisije BKJ za Međugorje. Bio je član međunarodnog komiteta “Islam u Europi” pri Vijeću biskupskih konferencija Europe /CCEE/ i Konferencija protestantskih Europskih crkava /KEK/ (od 1987. do 2007.). Bio je pročelnik dopisništva "Glas Koncila" za Vrhbosansku nadbiskupiju (1986-2004). Izabran je u Teološko-povijesnu komisiju za proslavu Velikog jubileja 2.000 godina kršćanstva. Imenovan je 2010. u međunarodnu vatikansku komisiju za Međugorje.

Godine 1995. dodijeljena mu je međunarodna nagrada „Titus Brandsma“ od Međunarodne udruge katoličkog tiska /UCIP/. Godine 1995. dobitnik je povelja Srpskog građanskog vijeća, Matice hrvatske, "Napretka" u Beču, Tuzli, Sportskog društva "Napredak". Bio je član Upravnog odbora Kliničkog centra u Sarajevu, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa 2002.-2006., Odbora za obilježavanje bleiburške tragedije 1995. član Glavnog odbora i tri pododbora za posjeta pape Ivana Pavla II Sarajevu 1997. godine. Bio je član Uredničkog vijeća "Katoličkog tjednika" i uredništva časopisa "Vrhbosnensia", Znanstvenog vijeća Hrvatskog leksikografskog instituta. Bio je predsjednik Odbora Vrhbosanske nadbiskupije za Veliki jubilej 2000., član Odbora za 25 godina mostarskog Sveučilišta i član Odbora za proslavu 60 godina sarajevskog Sveučilišta i na koncu član Odbora za Papin spomenik u Sarajevu i Odbora za simpozij o 30 godina obnove "Napretka". Papa Benedikt XVI imenovao je 2011. prof. Topića monsinjorom.

Zasigurno će ovaj bogati opus i ukupna djelatnost prof. dr. Franje Topića moći doprinijeti radu ove eminentne međunarodne organizacije (EAZU), a Katolički bogoslovni fakultet, PEU BiH i HKD "Napredak" će s ponosom istaknuti kako je ovo priznanje i nagrada i ovim institucijama u kojima je djelovao i djeluje prof. Topić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...