VUČIĆ SE NA SJEDNICI VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a NEVJEŠTO BRANIO: Pravdao se da je Srbija sve zločince izručila, spominjao Orića, Gotovinu, Haradinaja...

- Podsjećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svjedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji.

  • Regija

  • 08. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras Vijeću sigurnosti UN o presudi generalu Ratku Mladiću i optužnicama Haškog tribunala protiv dva člana Srpske radikalne stranke.

- Republika Srbija će inicirati pred Savjetom bezbjednosti nekoliko tačaka za mogući kompromis. Primjetio sam iz vaših stavova šta mislite o regionu i Srbiji. Pored napora da se ovo pitanje riješi nijednan odgovor na SB nije rješen. Republika Srbija je zainteresovana i svako svoju kaznu služi u Republici Srbiji. Poseban poroblem sa kojima se suočavamo su sudske instutucije na Kosovu i Metohiji. Pozivam mehanizam i SB da spriječe ponovno suđenje osobama kojima je već bilo suđeno - rekao je Aleksandar Vučić na početku obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a. 

On je kazao da postoji poseban problem na teritoriji Kosova, gdje sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

- Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsjednik mehanizma je podnio izvještaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta - kazao je Vučić.

On je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu donio odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

- Zločini protiv Srba tokom akcije Oluja, rezurtirali su oslobađanju presuda. Mnogi zločini počeli su nad Srbima. Srbija je zemlja koja osuđuje sve zločine i sve zločince. Interesantno je da smo mi jedini koji osuđujemo zločine koji su počinili građani Srbije. Osuđujemo užasne zločine u Srebrenici, i tu nema ali, mi smo ovdje da rezultiramo sve o mehanizmu i o politici. Mi smo ovdje zbog toga što uz malo dokaza sudi našim ljudima, a ostali zločinci su slobodni. Ne mogu da vjerujem da mislite da nije bilo zločina nad Srbima. Pozivamo SB da nam pomogne u neutralnom pristupu i da se Srbija ne omalovažava.

- Podsjećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svjedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsjetim da je Francuska na zahtjev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtjevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - kazao je Vučić.

- Želim da vas podsjetim na činjenicu da je Francuska odbila izručenje pojedinca zbog nepoštovanja Suda pod parlom da Francuska ne izručuje svoje građane. Mnogi zločini počinjeni nad srpskim civilima nisu bili od interesovanja, ali jako je bitno da ništa ne ostavimo nejasno. Interesantno je da pored kritike Srbija je jedina koja osuđuje zločine koje su počinili građani Srbije. Srbija osuđuje užasan zločin u Srebrenici. Ipak, mi smo ovdje da analiziramo rezultate. Haški tribunal je sudio samo Srbima. Srbi su osuđeni na 1130 godina zatvora, i na 7 doživotnih kazni, s druge strane nijedan Hrvat nije osuđen. Gotovina je osuđen na 23 godine zatvora, dok je presuda poslije promjenjena na oslobađajuću. Takođe Naser Orić je oslobođen. Ispostavlja se da niko od njih nije odgovoran za te zločine. Pozivamo Savjet bezbjednosti da nam pomogne.

Vučić se dotakao i Haradinaja, postavivši pitanje šta je s onim što je uradio Haradinaj na Kosovu.

"To je završilo oslobađajućim presudama. Šta je sa zločinima nad civilima u BiH, Hrvatskoj? To nije bilo interesantno. Međutim, često je Srbija ta koja se krivi. Osuđujemo zločine počinjene u Srebrenici, ali najčešće se dešava da se suđenja vode protiv Srba", naglasio je.

- Okrenuti smo budućnosti, a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: "Glave gore, ni Srbija ni srpski naord nisu osuđeni nizašta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike - zaključio je Vučić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...