"SRBIJA I SRPSKI NAROD NISU NIZAŠTA OSUĐENI...": Predsjednik Srbije opet negirao genocid, Vučićev govor pred Vijećem sigurnosti UN-a odjeknuo u Hrvatskoj

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u utorak navečer u videoobraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, u povodu izvještaja o radu Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), da Srbija i srpski narod nisu osuđeni nizašta, a sunarodnjacima poručio da "drže glavu gore“.

  • Regija

  • 09. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 2

Vučić je na sjednici, nakon izvještaja predsjednika MICT-a Carmela Agiusa i glavnog tužioca Sergea Brammertza, rekao da Srbija "ozbiljno shvata" svoje obaveze prema pravnom slijedniku Haškog suda (ICTY).

Naglasio je da je Srbija uhapsila i sudu izručila sve optužene za ratne zločine, uključujući najviše predstavnike političke i vojne vlasti, te dostavila obimnu dokumentaciju.

Vučić je istaknuo i da taj sud nema povjerenje među Srbima ne zato što Srbi ne žele prihvatiti da su zločine činili njihovi sunarodnjaci, već zato što su Srbi osuđeni u Haškom sudu i na ukupno 1.138 godina zatvora, uz osam doživotnih kazni, dok nijedan Hrvat nije osuđen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj.

Naglasio je kako Srbija i dalje osuđuje sve zločine u regiji, uključujući i "užasan zločin u Srebrenici“, koji je nazvao "masakrom". Poručio je, također, da osuđuje i zločince iz svog naroda, ali da to ne rade i drugi u regiji.

Podsjetivši da je Haag ustupio 12 slučajeva ratnih zločina BiH, dva Hrvatskoj, a samo jedan Srbiji, Vučić je rekao da mnogima nije suđeno za zločine protiv Srba te da je i slučaj "Medački džep" prepušten hrvatskom pravosuđu, javlja Hina.

Naveo je i da su su hrvatski generali te Naser Orić i Ramush Haradinaj na prvoj instanci osuđeni, a potom oslobođeni upozorivši i kako su svi svjedoci u slučaju Ramuša Haradinaja ubijeni ili su se ubili pod čudnim okolnostima.

"Ova vrsta selektivne pravde može spriječiti saradnju, ali mi ćemo gledati u budućnost", rekao je Vučić i poručio da se Srbija zalaže za mir.

Govoreći o zahtjevima za izručenje članova šešeljevih radikala Petra Jojića i Vjerice Radete zbog ometanja suda, Vučić je rekao da je Visoki sud u Beogradu rekao kako nema osnova da oni budu izručeni za nepoštovanje suda i da izvršna vlast to mora poštivati.

Podsjetio je da je i Francuska kao suverena zemlja odbila izručiti svoju državljanku (Florance Hartman), optuženu za nepoštivanje suda, jer ne izručuje svoje građane, prenose hrvatski mediji.

Predstavnici zapadnih zemalja podržali su zahtjev da Srbija sarađuje s Haagom, dok je predstavnik Rusije ocijenio da je presuda protiv Ratka Mladića "nastavak politizacije Međunarodnog rezidualnog mehanizma" i da je rat bio "tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate... rat koji je uništio njihovu zemlju i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...