GENIJALNO: Pogledajte kako Danska potiče građane na vakcinisanje protiv Covida-19

U januaru i februaru, više od četvrtine odraslih u Europskoj uniji reklo je da bi odbilo vakcinisanje protiv Covida-19, pokazalo je ispitivanje koje je provela europska agencija "Eurofound".

  • Šareni svijet

  • 09. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 0

Danski israživači koriste virtuelnu stvarnost kako bi potaknuli na vakcinisanje protiv Covida-19, i to putem igre manevriranja kroz gomilu zaraženih virusom na gradskom trgu

U eksperimentu Univerziteta u Kopenhagenu sudionici su nosili VR naočale i igrali igricu u kojoj su ušli u ulogu starije osobe koja šeće trgom i izbjegava prolaznike odjevene u crveno, koji su zaraženi Covidom-19. Vakcinisani likovi u igrici odjeveni su u plavo.

"Bilo je zabavno, definitivno. Osjećaj je kao da ste tamo", rekao je Adam, sudionik koji se "zarazio" u igrici koju je igrao u kopenhaškom parku.

Adam je kazao kako je odlučio da će se vakcinisati protiv Covida-19 i prije igrice.

"Iz sličnih studija znamo da nakon što su prošli kroz iskustvo virtuelne stvarnosti, kod sudionika se primjećuje porast namjere da se vakcinišu. Već smo to primijetili s Covidom", rekao je Robert Bohm, profesor psihologije s Univerziteta u Kopenhagenu pozivajući se na raniju online studiju.

Ta ideja se može iskoristiti u ljekarskim ordinacijama, sugerirao je. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se vakcinisanjem spriječi 4-5 miliona smrtnih slučajeva svake godine.

U januaru i februaru, više od četvrtine odraslih u Europskoj uniji reklo je da bi odbilo vakcinisanje protiv Covida-19, pokazalo je ispitivanje koje je provela europska agencija "Eurofound".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...