DODIK NAKON DEBAKLA U VIJEĆU SIGURNOSTI: "Sven Alkalaj - to je čovjek od skandala, bitanga, slika i prilika onih koji su ga predložili!"

Dodik je naglasio da je jasno da je BiH, koju ne poštuju ni oni koji je predstavljaju, smiješna igračka bez suvereniteta i integriteta te da je takav i Sven Alkalaj.

  • Politika

  • 09. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 27

Na pitanje Srne da prokomentariše sinoćnje izlaganje Svena Alkalaja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, Dodik je rekao da je izlaganje ambasadora u New Yorku, koji se oglušio o stav i pravilnik Predsjedništva - prema kojem predstavnik BiH ne može izlagati ako tekst izlaganja nije dobio saglasnost sva tri člana tog najvišeg tijela, ogledalo tog rasula kojem nema lijeka, kao što nema lijeka ni mržnji prema Srbima.

On je naglasio da je jasno da je BiH, koju ne poštuju ni oni koji je predstavljaju, smiješna igračka bez suvereniteta i integriteta te da je takav i Sven Alkalaj.

"Čovjek od skandala, bitanga, slika i prilika onih koji su ga predložili. To je Sven Alkalaj. Čovjek čija je karijera obilježena skandalima, lažima, zloupotrebama, savršena je marioneta za one kojima je potreban jedan baš takav - jadan i patetičan - da izvršava sva moguća i nemoguća naređenja pa i ona koja idu u korist pojedinaca, ali na štetu kakvog-takvog imidža BiH, u koju se zaklinju samo kada treba nešto 'prišiti' Srbima", istaknuo je Dodik.

On je rekao da je ono što se sada pita svaki ambasador BiH iz reda srpskog naroda, a svi do jednog su čestiti profesionalci: "A, šta bi bilo da sam ja tako postupio? Da sam se oglušio o stav kolektivnog šefa BiH, da sam pogazio pravilnike, zakone koji određuju ponašanje diplomatskih predstavnika."

Dodik je naglasio da su svjesni da bi sankcije bile teške i da bi stupile na snagu odmah.

"Tako je bilo do sinoćnjeg sramnog čina Svena Alkalaja i njegovog neodobrenog izlaganja, kojim je po ko zna koji put popljuvana BiH, temelji njenog tzv. funkcionisanja. Ja sada izjavljujem da nijedan srpski diplomata iz BiH, bez obzira na rang, do daljnjeg nema obavezu da se povinuje nalozima i instrukcijama svojih šefova iz reda drugog naroda, a posebno ne instrukcijama MIP-a, na čijem je čelu Bisera Turković", poručio je Dodik.

On je ocijenio da se s ljudima može razgovarati samo na jeziku koji razumiju.

Podsjećamo, Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, obratio se u srijedu navečer, 8.juna na zasijedanju Vijeća sigurnosti, ocjenjujući da su pravosudni organi BiH preduzeli sve mjere u realizaciji strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Naveo je kako je jedan od ciljeva da se završe svi predmeti do 2023. godine.

"Svi potencionalni počinioci moraju odgovarati za svoja djela", rekao je Alkalaj.

Prethodno je Milorad Dodik zatražio od predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN da se Alkalaju ne dozvoli obraćanje na sjednici, no član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, u svom pismu je naveo da Alkalaj ima pravo govoriti te iznijeti stav BiH.

(SL.B.)

Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...