NAKON JUTROŠNJEG HAPŠENJA SUDACA: Može li Hrvatska sada tražiti izručenje Zdravka Mamića?

Poznati advokat Anto Nobilo smatra da Mamić ipak nije toliko bitan, odnosno da je hapšenje trojice sudaca Županijskoga suda znatno veći događaj od eventualnog izručenja Zdravka Mamića.

  • Hronika

  • 09. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 0

U prvim reakcijama na jutrošnja hapšenja osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić optužio za primanje mita mogla se čuti pretpostavka da je, uz ostalo, riječ i o tužiteljskom manevru, čiji je krajnji cilj Mamićevo izručenje Hrvatskoj.

Naime, Hrvatska i Bosna i Hercegovina ne izručuju svoje državljane, a s obzirom na to da velik broj osoba ima hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, bijeg preko granice godinama je mnoge osumnjičenike spašavao od zatvorskih nelagoda. Stoga su dvije države prije devet godina potpisale Ugovor o izručenju. Njime se propisuje i obaveza izručivanja osoba koje učestvuju u podmićivanju.

Mamić nije toliko bitan

Poznati odvjetnik Anto Nobilo smatra da Mamić ipak nije toliko bitan. Odnosno, da je hapšenje trojice sudaca županijskoga suda znatno veći događaj od eventualnog izručenja Zdravka Mamića.

"Jedno ne isključuje drugo. To može biti, ali ne isključuje osnovanu sumnju da su suci primili mito. Ubijate dvije muhe jednim udarcem. Uz sve rezerve prema tužiteljstvu, mislim da se oni ne bi usudili napraviti takav značajan presedan - ići uhapsiti tri suca županijskog suda - da nemaju dokaza da potkrijepe tu osnovanu sumnju, jer bi se tužiteljstvo našlo u vrlo lošoj poziciji", ističe Nobilo.

Prema njegovim riječima, jutrošnje privođenje osječkih sudaca dokaz je da su u pravosuđu "zaista veliki problemi i pobija ono što kaže Đuro Sessa da je u pravosuđu stanje dobro, ali je percepcija javnosti kriva.

"Ovo je puno značajnije od uhićenja i dovođenja Mamića u Hrvatsku. Ovo je puno, puno značajnije, jer ipak nije Mamić tako specijalno važan igrač. Faktički se potvrđuje korupcija u pravosuđu na najvišoj razini, to je ozbiljna stvar u svakoj državi, preozbiljna stvar. To ne isključuje mogućnost da zatraže izručenje Mamića po toj osnovi. Hoće li ga izručiti, to je sad drugo pitanje. Jer onaj tko je dao mito, ali prijavi da je dao mito, može biti oslobođen od kazne, tako da nije on sad u nekoj velikoj opasnosti", zaključuje Nobilo.

Miljević: Spekulacije prepuštam spekulantima

Sessa nije bio raspoložen za komunikaciju o ovoj temi, dok nas je Mamićev bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić uputio na svoga kolegu u Hrvatskoj, Veljka Miljevića. Miljević je, pak, rekao da spekulacije prepušta spekulantima te da nema smisla davati komentare i izjave dok ne vidi akt na kojem se temelje jutrošnja hapšenja sudaca, piše Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...