NAŠA STRANKA SUMNJA U NABAVKU VAKCINA: "Novalić samo objavljivanjem ugovora može pokazati da građane FBiH ne smatra pokusnim kunićima"

Iz Naše stranke poručuju kako premijer Federacije BiH mora hitno objaviti ugovor o nabavci kineskih vakcina kako bi se javnost uvjerila da je u nabavci vakcina sve ispoštovano.

  • Vijesti

  • 10. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 4

Nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić objavio informaciju da ovaj bh. entitet nabavlja 500.000 doza Sinopharm vakcina, oglasili su se i iz Naše stranke te su istaknuli kako je ovim potezom potvrđena sumnja o sprečavanju transparentnih nabavki.

U saopćenju Naše stranke ističe se da je prolongiranje kupovine vakcina Sputnik V u kojem je učestvovala i Vlada Kantona Sarajevo pokušaj federalnih vlasti da spriječe transparentnu nabavku vakcina.

"Premijer Novalić danas je objavio kako se Federacija BiH odlučila za nabavku 500.000 vakcina od Kine. Time je i potvrđena naša jučerašnja sumnja. Navodno prolongiranje kupovine vakcina Sputnik V s Vladom Kantona Sarajevo nije ništa drugo nego pokušaj sprečavanja ove transparentne nabavke kako bi se sklopio, kako sam Novalić kaže, tajni ugovor s nekim ko je Vladi FBiH podobniji", saopćili su iz Naše stranke.

Iz Naše stranke poručuju kako premijer Federacije BiH mora hitno objaviti ugovor o nabavci kineskih vakcina kako bi se javnost uvjerila da je u nabavci vakcina sve ispoštovano.

"Dok je ugovor s Ruskim investicionim fondom u potpunosti dostupan javnosti, ugovor s Kinezima je skriven. Tražimo hitno njegovu objavu da javnost vidi da li je u ugovoru za kineske vakcine ispoštovano sve ono što je Vlada FBiH uputila kao zamjerku na ugovor s Ruskim investicionim fondom, a tiče se rokova i dinamike isporuke. Iskustvo pokazuje da se premijeru Novaliću apsolutno ne može vjerovati na riječ. Ugovor mora biti dostupan građanima jer premijer trguje njihovim novcem a ne vlastitim", navodi se.

Poručili su i da žele znati ko je uvoznik kineskih vakcina za tržište FBiH.

"Također, ruska vakcina košta deset dolara po dozi, a njen uvoznik posao će obaviti bez marže. Želimo znati ko će biti uvoznik kineske vakcine i koja je njena cijena. I na kraju, s obzirom na činjenicu da je Vlada FBiH kao prigovor na rusku vakcinu imala i navodnu nezainteresiranost građana za nju, tražimo od Vlade da pokaže istraživanje na osnovu kojeg su zaključili da je taj interes veći za kinesku", poručuju iz Naše stranke.

Na kraju, iz ove stranke ističu da premijer Federacije BiH Fadil Novalić objavljivanjem ugovora može pokazati da građane ne smatra pokusnim kunićima.

"S obzirom na to da smo s Ruskim investicionim fondom imali potpisan dosad najpovoljniji ugovor u državi i da su vakcine trebale početi stizati od ovog mjeseca, ugovor s Kinezima može imati smisla samo ako je u svim segmentima povoljniji. U suprotnom, taj ugovor lov je u mutnom kao i sve što se odnosi na upravljanje Vlade FBiH pandemijskom krizom. Novalić samo objavljivanjem ugovora može pokazati da građane i građanke FBiH ne smatra pokusnim kunićima", zaključuje se u saopćenju Naše stranke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...