OŠTRE REAKCIJE IZ VLASTITIH REDOVA: Bijes nakon pitanja muslimanske zastupnice Omar...

Demokratski lideri u Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država pokušavali su u četvrtak smiriti bijes zakonodavaca zbog pitanja zastupnice Ilhan Omar koje se odnosilo na američko protivljenje istragama Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Izraelu i Afganistanu.

  • Svijet

  • 11. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 0

Omar, jedna od troje muslimanskih zastupnika u Domu, postavila je 7. juna pitanje gdje žrtve ratnih zločina koje su počinili Izrael i Hamas, trebaju ići tražiti pravdu ako se SAD protivi radu ICC-a. Ovo je bilo pošteno, ali usmjereno pitanje i državni sekretar Antony Blinken je odgovorio da sudovi u SAD-u i Izraelu mogu pružiti adekvatne sudske postupke za takve tvrdnje.

No, pitanje Omar izazvalo je osude čak i njenih demokratskih kolega te povike o "antisemitizmu" s repubikanske desnice, kao i novu salvu prijetnji smrću poslatih u njen ured.

Islamofobni stavovi

"Izjednačavanje SAD-a i Izraela s Hamasom i talibanima je koliko uvredljivo, toliko i pogrešno usmjereno", navodi se u saopćenju 11 jevrejskih demokrata dva dana nakon što je Omar postavila pitanje Blinkenu.

Omar je odgovorila nazvavši saopćenje grupe zastupnika Demokratske stranke "sramotnim“"

"Islamofobni stavovi u njihovom saopćenju su uvredljivi. Stalno zlostavljanje i utišavanje od potpisnika pisma je neizdrživo“, objavila je ona na Twitteru te podijelila primjer kakve prijetnje smrću dolaze u njen ured kad god je meta optužbi poput ovih ovosedmičnih.

Lideri demokrata u Domu uskočili su kako bi pokušali spriječiti spor kao onaj koji je potresao stranku 2019., kada je u ovom dijelu Kongresa glasano o osudama antisemitizma i antimuslimanske diskriminacije nakon što je Omar sugerirala da američke pristalice Izraela imaju dvojnu pripadnost.

"Legitimne kritike politika i SAD-a i Izraela su zaštićene vrijednostima slobode govora i demokratske debate. No, povlačenje pogrešnih paralela između demokratija kao što su SAD i Izrael i grupa koje se bave terorizmom, poput Hamasa i talibana, podstiče predrasude i potkopava napredak“, navodi se u saopćenju šestero lidera demokrata, među kojima je i predsjednica Doma Nancy Pelosi.

Kao gestu u smjeru njihovog stava, Omar je ponudila pojašnjenje pitanja Blinkenu.

"Da budemo jasni, razgovor je bio o odgovornosti za određene incidente koji se odnose na slučajeve ICC-a, a ne moralno poređenje između Hamasa i talibana sa SAD-om i Izraelom. Ni na koji način nisam izjednačavala terorističke organizacije sa demokratskim državama koje imaju dobro uspostavljene sudske sisteme“, navela je u saopćenju.

Muslimani i animozitet

No, verbalni rat tu nije završen. Napredni saveznici Omar, među kojima i zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez, uskočili su u njenu odbranu.

S druge strane, zastupnik Mo Brooks, republikanski saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kazao je kako pitanje Omar potiče iz "sve većeg utjecaja islamske religije u Demokratskoj stranci“.

"Trebate imati u vidu da muslimani – više od bilo koga – imaju ogroman animozitet prema Izraelu i jevrejskoj vjeri", ustvrdio je on, javlja "Al Jazeera".

Omar je osudila njegove komentare i istaknula kako njene demokratske kolege nisu odgovorile.

"Kada će naš zastupnički klub čvrsto stati nasuprot mržnji prema njihovim muslimanskim kolegama", upitala je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...