JE LI NA POMOLU OSVETA: Dodikova savjetnica Ana Trišić-Babić ne isključuje smjenu Svena Alkalaja, ali...

Savjetnica za vanjske poslove predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i bivša zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić kazala je za “Glas Srpske” da ambasadore ne može sankcionisati Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali može Predsjedništvo BiH pod uslovom da se usvoji jednoglasna odluka.

  • Politika

  • 11. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 3

- Spoljni poslovi su u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH. Članovi Predsjedništva imenuju i razrješuju te daju ovlašćenja za istupe ambasadora u međunarodnim institucijama, zemljama domaćinima i javnosti. Tako da bi svaki pokušaj sankcionisanja ambasadora morao doći pred Predsjedništvo BiH, a tu se odluke moraju donijeti konsenzusom - rekla je Trišić-Babić.

Milorad Dodik jučer je kazao da su nedavnim neovlaštenim nastupom ambasadora BiH u UN-u Svena Alkalaja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a porušene procedure i ukinut raniji konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora.

- To se poštovalo, a oni su odlučili da to ne bude tako, a sada ni mi nemamo obavezu da se pridržavamo takvih mjera. Dao sam instrukcije svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo ministra inostranih poslova Bisere Turković, i da se obrate Kabinetu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinisati te aktivnosti - rekao je Dodik.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Alkalaj bude pozvan na odgovornost ili smijenjen, Trišić-Babić kaže da je to u teoriji moguće, ali da nemaju iluzije da će do toga i stvarno doći.

- Znamo da bi, u tom slučaju, bio stavljen veto na odluku i to bi bilo samo bespotrebno gubljenje vremena. Ipak, treba reći da je ambasador ovim potezom samo naštetio sebi i ugledu BiH u UN-u - istaknula je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...