DODIKOV PUT BEZ POVRATKA: Postao je posljednji balkanski odmetnik od međunarodnog prava

S obzirom na to da Milorad Dodik javno odbacuje presude međunarodnih sudova, postavlja se pitanje na koji način Dodik, bilo kome, još može biti relevantan sagovornik u ispunjavanju međunarodnih i evropskih standarda.

  • Društvo

  • 11. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 5

Samo nekoliko dana nakon konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, institucije RS prezentirale su izvještaj tzv. Komisije za istraživanje stradanja u Srebernici u periodu 1992 - 1995. godine.

Njegova namjera je negiranje sudski dokazanog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da je ovaj izvještaj temeljni dokument te da će u narednom periodu biti organizirano više okruglih stolova s ciljem njegovog predstavljanja široj javnosti.

Predsjednik ove komisije Gideon Grajf rekao je da je ovaj izvještaj usmjeren ka pomirenju i istini.

- Nastojat ćemo da istinu i činjenice iz Izvještaja i dalje promoviramo - rekao je Grajf.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u Izvještaju stoji da je u Srebrenici stradalo 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba.

- Očekivati da silom i nasiljem, pa taman da to dolazi od moćnog Zapada, ne mogu nam nametati neistinu. Komisija je utvrdila da se događajima u Srebrenici ne može dati termin genocid. Mi taj termin ne prihvatamo, ovdje se nije desio genocid - rekao je Dodik.

Još prilikom imenovanja ove komisije reagirale su brojne ambasade u BiH i međunarodne organizacije te su poručili kako ova komisija ne služi priznavanju istine ili promoviranju pomirenja.

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid.

S obzirom na to da Milorad Dodik javno odbacuje presude međunarodnih sudova, postavlja se pitanje na koji način Dodik, bilo kome, još može biti relevantan sagovornik u ispunjavanju međunarodnih i evropskih standarda.

Kompletno političko rukovodstvo entiteta RS odbacuje presude međunarodnih sudova pozivajući se na nalaze nekakvih komisija, čime pokazuje da na teritoriji entiteta RS koju politički kontroliraju, međunarodno pravo nema nikakvog uporišta.

Ukoliko oni koji ne uvažavaju međunarodne presude, sudove i standarde, i dalje budu "legalni sagovornici" za EU, postoji ozbiljna opasnost da u budućnosti iz istih motiva neko ponovo počini masovne zločine i da za to ne snosi nikakve posljedice. Politika koju provodi Milorad Dodik jeste politika odmetništva od međunarodnog prava.

Ratni zločinac Radovan Karadžić nije mogao ni prisustvovati mirnovnim pregovorima u Daytonu, jer je o učima civiliziranog svijeta bio odmetnik od međunarodnog prava i bandit koji je pogazio sve međunarodne konvencije i standarde. Dodik, kao legitimni nastavljač te politike, danas je u položaju u kojem je Karadžić bio pred početak mirovnih pregovora u Daytonu. 

Nakon rata, Dodik je bio prvi političar iz Republike Srpske koji je javno pozivao Karadžića i Mladića da se predaju haškom tribunalu i spase srpski narod.

Kao nekada Karadžić i Mladić, Dodik je danas posljednji odmetnik na Balkanu od međunarodnog prava, što je Komšić sažeo u samo jednu riječ nazvavši ga banditom.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...