ĐONLAGIĆ KATEGORIČAN: "Sve presude Suda iz Strasbourga treba ugraditi u novi Izborni zakon!"

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu pozvao je jučer vlasti BiH da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona tako da se opšti izbori 2022. godine održe pod uslovima koji su u skladu s Konvencijom.

  • Politika

  • 11. Jun. 2021  

  • 0

Povodom ovoga danas se na svom Facebook profilu oglasio državni parlamentarac Dženan Đonlagić. Njegov status prenosimo u cjelosti:

"Evropski sud iz Strasbourga traži od Bosne i Hercegovine da do septembra ove godine pripremi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, kako bi se konačno implementirale sve međunarodne presude.Vrlo često od pojedinih međunarodnih zvaničnika čujemo riječi implementirajte presudu “Sejdić-Finci” i to će biti reforma izbornog zakonodavstva.Naravno, navedenu presudu treba sprovesti, ali to nije cjelovita priča i ne može se završiti samo na priči jedne presude.Sve presude Suda iz Strasbourga, država Bosna i Hercegovina je dužna i treba ugraditit u novi Izborni zakon.Samo tada možemo kazati da je Izborni zakon reformisan, da su ispunjene Preporuke u Mišljenju Evropske komisije i da možemo realno tada očekivati kandidatsko status za članstvo u EU.Od svih presuda koje treba sprovesti, ovdje posebno naglašavam član 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima koji je primjenjen u međunarodnoj presudi pod nazivom “Zornić".Stav 43. presude “Zornić” kaže "da svaki građanin Bosne i Hercegovine ima pravo da učestvuje u izbornom procesu, pod jednakim uslovima kao svaki drugi građanin".To znači da konstitutivni ne mogu imati ekskluzivna prava!

Sud iz Strasbourga zapravo traži da se u novi Izborni zakon uvedu načela građanske države i građanina kao nosioca suvereniteta.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...