INAT POLITIKA RUSIJE U BiH: Ruski ambasador traži da UN raspravlja o Schmidtu: "Od toga će zavisiti naš stav o EUFOR-u"

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini potvdila je da će insistirati da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izjasni o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

  • Vijesti

  • 11. Jun. 2021  

  • 1

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini potvdila je za Klix.ba da će insistirati da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda očituje o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

 No, ono što je važnije, potvrđeno je da će od ishoda ovog slučaja zavisiti produženje misije EUFOR-a u BiH.

Podsjetimo, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira donio je odluku da novi visoki predstavnik u BiH bude Nijemac Christian Schmidt, ali se Ruska Federacija nije složila s ovom odlukom. PIC je tada saopćio da će o tome informirati UN, ali bez obaveze da Vijeće sigurnosti UN-a, u kojem Rusija ima pravo veta, potvrdi ovu odluku.

Kako su ranije kazali sagovornici Klixa, Schmidt može preuzeti dužnost bez potvrde u Vijeću sigurnosti UN-a. No, u novembru ističe mandat misiji EUFOR-a u BiH, a on može biti produžen samo novom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, što znači da je neophodan pristanak Rusije.

Ranije su se pojavile špekulacije da bi se Rusija mogla osvetiti za imenovanje Schmidta upravo tako što će blokirati produženje mandata EUFOR-a.

Iz Ambasade Rusije za Klix.ba kažu da polaze od toga da odluka Upravnog odbora PIC-a od 27. maja o "imenovanju" Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH nema izvršnu snagu.

"Insistiramo na tome da Vijeće sigurnosti UN-a treba razmotriti situaciju u skladu s uspostavljenom praksom i u kontekstu da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u smislu poglavlja VII Povelje UN-a. Bez izričitog konsenzusa Vijeća sigurnosti UN-a za kandidaturu novog visokog predstavnika u BiH, nijedno ‘imenovanje’ Upravnog odbora PIC-a neće imati pravnu snagu", poručuju iz ambasade.

Naročito je zanimljiv stav o produženju EUFOR-ove misije Althea.

"Pažljivo pratimo razvoj situacije i analiziramo je. Ovisno o rezultatima ove analize, razradit će se i naš stav u vezi s produženjem operacije Althea u BiH. Pozivamo partnere da se suzdrže od konfrontacionih pristupa i vrate se konstruktivnoj saradnji", naveli su iz Ruske ambasade.

Inače, u okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...