KAD MALI PARK U SARAJEVU POSTANE VAŽNIJI OD DRŽAVNE INSTITUCIJE: Kako i zašto je Naša stranka umjesto SNSD-a postala glavni protagonista napada na Centralnu banku BiH?

Čini se da SNSD više nije jedini problem za Centralnu banku BiH. Sada uz ovu stranku na čijem je čelu Milorad Dodik, kampanju protiv CBBiH vodi i Naša stranka. Centralna banka BiH platila je zemljište i završena je sva papirologija, a cijela priča prošla je na Općinskom vijeću.

  • Mini market

  • 13. Jun. 2021  

  • 2

I dalje je na čekanju izgradnja zgrade Centralne banke u Sarajevu u dijelu parka Hastahana. Nije tajna da je Naša stranka izbore dobila na priči o očuvanju Hastahane, parka u centru grada Sarajeva, pored kojeg se treba graditi zgrada Centralne banke BiH. 

No, dolaskom Srđana Mandića na čelo Općine Centar ipak su se stvari usložnile i stekao se dojam da je Naša stranka lično u nekom vidu konflikta sa CBBiH. Još uvijek se čeka epilog novonastale situacije u kojoj su kao prvo načelnik Općine Centar Srđan Mandić i premijer KS Edin Forto ponudili Centralnoj banci drugo i to tuđe zemljište, koje je u vlasništvu GRAS-a, za izgradnju zgrade Centralne banke i to u momentu kada gradnja skoro treba da počne na parceli koja je u vlasništvu CBBiH, naziva Kranjčevićeva, a koja se naslanja na Park prof. dr. Nijaz Duraković, na lokalitetu Hastahana. 

Centralna banka BiH odbila je ovaj prijedlog, jer ne postoji pravni osnov za ovakvo djelovanje, jer su oni vlasnici zemljišta i jer su sve procedure okončane. No, čini se da Naša stranka ne odustaje. Sve su podigli na viši nivo i krenuli u obračun sa guvernerom Senadm Softićem. 

Neshvatljiv je ovakav odnos spram državne institucije, jer Softić je prolazan, i neće dovijeka biti na čelu Centralne banke, ali Naša stranka ne odustaje. Stoga je u Državnom parlamentu Damir Arnaut (Naša stranka) govorio protiv Godišnjeg izvještaja Centralne banke BiH obrazlažući to nekim svojim viđenjima.

Čini se da SNSD više nije jedini problem za Centralnu banku BiH. Sada uz ovu stranku na čijem je čelu Milorad Dodik, kampanju protiv CBBiH vodi i Naša stranka. Centralna banka BiH platila je zemljište i završena je sva papirologija, a cijela priča prošla je na Općinskom vijeću.

Ako je dozvoljena gradnja po urbanističkom planu stvari se više ne mogu vraćati, čemu onda trakavice i osporavanja?

Moglo bi danas ili sutra u sudskom postupku naštetiti se Općini Centar ukoliko menadžment Centralne banke pokrene proces obeštećenja, a ceh će opet platiti građani. Idejno rješenje CBBiH vrlo je precizno i jasno. Značajan dio ovog projekta bi bio posvećen okolnom uređenju i hortikulturalnim rješenjima, kojim će se budući objekat u potpunosti uklopiti u cjelokupan ambijent lokaliteta „Hastahana“ i parka „prof. dr. Nijaz Duraković“. Ali je za sada Mandiću, Našoj stranci i drugima u vlasti draže smeće!

(NAP)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...