EKSPERTSKI TIM IZ BiH ZA TRGOVSKU GORU: U Hrvatsku ide sa dva zahtjeva

Sastanak bi se trebao održati u posljednjoj sedmici ovog mjeseca. I bit će prvi sastanak u ovom formatu. No, iz USK, čije je područje ugroženo, ne očekuju mnogo od njega.

  • Ekonomija

  • 13. Jun. 2021  14. Jun. 2021

  • 0

Na sastanak sa kolegama iz Hrvatske ekspertski tim iz BiH za Trgovsku Goru ide sa dva zahtjeva. Tražiće dosada izrađenu dokumentaciju o projektu izgradnje nuklearnog odlagališta na Čerkezovcu. Nikakva uključenost stručnjaka BiH nije odgovarajuća, poručuju iz USK. BiH uopšte nije prihvatljiva gradnja.

Dobiti do sada izrađenu dokumentaciju, bh. ekspertima omogućiti pristup terenu-radovima cilj je bh. ekspertskog tima. Osim toga, tražiće i prisustvo sastancima kolega iz Hrvatske ukoliko se budu radili zahvati terena, ali i pri izradi glavnog projekta.

“Mi smo pokušavali da dođemo do Idejnog projekta centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu, zvanično nismo uspjeli da dođemo, možda sada u ovim razgovorima donesemo iz Zagreba taj idejni projekat”, kazao je Emir Dizdarević, šef bh. ekspertskog tima za Trgovsku goru.

Sastanak bi se trebao održati u poslednjoj sedmici ovog mjeseca. I biće prvi sastanak u ovom formatu. No iz USK-a, čije je područje ugroženo ne očekuju mnogo od njega.

“Ne odustajemo od stava da onemogućimo izgradnju odlagališta, i ono što smo tražili, a žao mi je što to nisu uradile institucije na nivou BiH, da smo omogućili da eksperti budu u tom procesu. MIP je zakasnio u svemu tome, i ništa mi drugo ne pije preostalo nego da tražim kontakt sa ministrom Ćorićem i da to riješimo na ovaj način”, izjavio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine BiH.

“Šta se sada nudi, nudi se uključenost stručnjaka iz BiH da prate tadove u RH, ustvari da mi pratimo uspostavu odlagališta. To je neprihvatljivo, nama ne odgovara lokacija. Ona je na granici, u blizini naših domova, naših dvorišta. To je lokacija koja će imati negativan uticaj na područje cijelog USK i ovog sjeverozapadnog dijela BiH”, kazao je Jasmin Emrić, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine iz Unsko-sanskog kantona.

Propao pokušaj proširivanja ekspertskog tima

Propao je i pokušaj da se proširi ekspertski tim. Na Savjetu ministara, nije bilo konsenzusa, protiv su bili ministri iz HDZ-a BiH. Nije im odgovarala nacionalna struktura tima.

“Ministar Košarac je nas uvjeravao da se radi o ekspertima koji baš dolaze iz tog područja. I kad vidim sa osobom koja je na čelu pravnog tima iz Ministarstva pravde o čemu se radi, jasno da neću imati ništa protiv ako se stvarno radi o ekspertima, a nemamo drugih u BiH da pokriju to područje”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

“Radilo se o profesoru Hrvatoviću Hazimu koji je seizmolog cijeli životni radni angažman. U tom smjeru se išlo. Bez obzira bio proširen ili ne, mi imamo specifična znanja od specifičnih ljudi, da ih stavimo u funkciju kako bismo što kvalitetnije odgovorili po ovom pitanju”, pojasnio je Dizdarević.

Ekspertski tim iz BiH formiran je krajem oktobra prošle godine, u istom paketu formiran je pravni tim koji bi trebao braniti interese BiH, koja se godinama unazad protivi odlaganju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na granici sa BiH, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...