IRFAN ČENGIĆ OTVORENO: "Dodik i Izetbegović ne slažu se u 90 posto stvari, a onih 10 posto je štetno za građane..."

"Naših 10 posto oko kojih se slažemo, može biti korisno. Kada smo pobijedili i u Sarajevu i Banjaluci, obje vlasti su donijele transparentnost. To trebamo donijeti u Vijeće ministara."

  • Politika

  • 14. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 0

Sramotno je što je vakcinisan veći procenat zastupnika nego bilo kojih građana, rekao je Irfan Čengić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Osudio je "svakog od zastupnika koji je otišao na vakcinaciju u Srbiju, a nije osigurao vakcine za svoje građane".

“Mislim da se oko 20-30 posto parlamentaraca vakcinisalo ili u susjednim zemljama ili su zdravstveni radnici. Osuđujem svakog zastupnika koji je otišao na vakcinaciju u Srbiju, a nije osigurao vakcine za svoje građane. Sve vlade snose odgovornost i ne mogu je izbjeći. Ovdje je razlog nesposobnost vladajućih struktura da nabave vakcine. Više ne vjerujem nikome za nikakvu najavu jer ne postupaju ozbiljno. Ni Vlada KS ne uspijeva nabaviti vakcine, jeste zbog opstrukcija FBiH, ali krajnji rezltat je da građani nemaju vakcine. Na nivou FBiH je SDA, ni oni ne uspijevaju. Dobili smo nešto donacija i iz Covaxa”, rekao je Čengić.

Istakao je kako se uzda u to da će nakon septembra, kada s vakcinacijom završe velike države poput SAD i EU, biti lakše potpisati ugovor i doći do vakcina.

Govoreći o Vladi u KS, kazao je kako je kako ona, za razilku od “šestorke” iz 2019. nije reformska i ekspertska jer ima za cilj da “vrati privredu na noge i sačuva zdravlje građana”.

Čengić: Dodik i Izetbegović se ne slažu u 90 posto stvari, a onih 10 posto je štetno za građane

Komentirao je i mogućnosti saradnje stranaka iz FBiH i RS.

“Dvedeset posto stvari se kod nas razlikuje. Ne gledamo isto prošlost, ne poštujemo jednako presude ustavnoig suda itd. Deset posto zajedničkog je borba protiv korupcije, kriminala, bolja ekonomska rješenja, veći angažman u transprentnosti… Tu se možemo složiti. Isto kao što se Dodik i Izetbegović ne slažu se u 90 posto stvari, a onih 10 posto je štetno za građane. Naših 10 posto oko kojih se slažemo može biti korisno. Kada smo pobijedili i u Sarajevu i Banjaluci obje vlasti su donijele transprentnost. To trebamo donijeti u Vijeće ministara”, rekao je Čengić.

Kritikovao je Vladu FBiH zbog raspodjele sredstava lokalnim samoupravama tokom pandemije. Kazao je kako su to učinili “netransprentno, neustavno i nezakonito”.

“Bio je problem kako će se podijeliti 30 miliona po nekim čudnim kriterijima. Revizija je potvrdila da je novac podijeljen mimo jasno utvrđenih kriterija. Tražio sam na prošloj sjednici parlamenta da komisija za lokalnu samoupravu učestvuje u tom procesu, ali kolege parlamentarci su odbili taj zaključak. Smatram da treba biti usvojen zakon o pomoći lokalnim samoupravama iz Federalnog budžeta jer zašto da se se izrazito razvijene općine finansiraju iz tih programa kada imamo druga sredstva. Trebamo pomoći slabije razvijene općine”, rekao je Čengić.

Naglasio je kako Vlada FBiH nije mogla urediti ovu bolast Uredbom jer je Parlament FBiH tokom pandemije zasjedao, ali nisu htjeli da im pošlju zakon.

“Koronavirus ne može biti izgovor. Tužilaštvo bi na osnovu revizorskih izvještaja trebalo pokrenuti procese, ali ja ne vjerujem u naše tužilaštvo”, dodao je.

Pravednija raspodjela novca lokalnim samoupravama

Kao primjer raspodjele naveo je da se općinama poput Centra ili Starog Grada koji ima oko 50 miliona KM budžet, ne trebaju davati sredstava iz tog programa. Pravednije bi bilo, ističe, da se novac da općinama poput Jablanice koje imaju jedan milion KM budžet.

“Mi imamo na snazi zakon, ali odredbe koje govore o implementaciji tog zakona su davale ovlast CIK-u. FBiH je trebala izmijeniti dva-tri člana i definsiati novu komisiju koja će se baviti time, ali FBiH to svjesno odugovlači. Sve vlade su krive i vlada SDP-a iz 2013. i vlada SDA nakon nje. U njoj su bili i SBB i DF i HDZ. Kolega Konaković i ja smo predložili izmjene zakona. Vlada je dala svoje mišljenje i obavio sam razgovor sa šefom Kluba SDA. Dali su amandmane. Treba formirati komisiju koja će se baviti implementacijom. Paralelno sam dostavio i reformski zakon koji je radila britanska vlada, ali ministar pravde FBiH ga drži u ladici”, zaključio je Čengić, prenosi N1. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...