NA MARGINAMA SAMITA NATO-a: Poziv Bidenu da posjeti Zapadni Balkan

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je na marginama Samita NATO-a razgovarao sa predsjednikom SAD-a Josephom Bidenom i da ga je pozvao da posjeti Zapadni Balkan.

  • Svijet

  • 15. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 0

"Vidio sam se i sa predsjednikom Bidenom, imali smo priliku da porazgovaramo. Razgovarali smo prvo o našoj energetskoj povezanosti koju pravimo preko projekta ‘Akasadropolis’, što je američko-grčko-makedonski projekt, ali smo porazgovarali i o njegovoj posjeti Zapadnom Balkanu“, rekao je Zaev u intervju za državnu agenciju MIA.

Premijer Sjeverne Makedonije precizirao je da je iskoristio priliku da pozove Bidena i da je američki predsjednik to „pozitivno komentarisao govoreći da poznaje Zapadni Balkan, da (region) ima potpunu podršku SAD-a i da će u svojoj agendi svakako planirati neku posjetu“. Zaev je istaknuo da je na Samitu šefova država i vlada zemalja NATO-a u Bruxellesu „iskoristio mogućnost da se vidi sa svim premijerima, kancelarima, predsjednicima, koji su tu bili“.

"Vidio sam se još jednom sa (predsjednikom Francuske Emmanuelom) Macronom zato što se on vidio s (bugarskim predsjednikom Rumenom) Radovom. Vidio sam se s kancelarkom (Njemačke Angelom) Merkel, sa premijerom Holandije (Markom) Ruteom, vidio sam se sa (premijerom Britanije) Borisom Johnsonom“, rekao je Zaev.

Sjeverna Makedonije jučer je prvi put učestvovala na Samitu NATO-a u Bruxellesu kao punopravna članica te alijanse. U Vladinoj delegaciji koju je predvodio Zaev, bili su i ministri odbrane i vanjskih poslova Radmila Šekerinska i Bujar Osmani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...