ZAŠTO O OVOME ŠUTI ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Šta je biskup Franjo Komarica upitao predsjednicu Republike Srpske na sastanku u Banjoj Luci?

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primila je u utorak banjalučkog biskupa, mons. Franju Komaricu, prenosi KTA.

  • Društvo

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 0

U informativnom, prijateljskom razgovoru biskupa i predsjednice RS-a sudjelovao je i potpredsjednik Vlade RS-a i ministar pravde Anton Kasipović.

Glavna tema razgovora bila je aktualna situacija s prošle godine osnovanim Europskim centrom za mir i saradnju u trapističkom Samostanu "Marija Zvijezda" u Banjoj Lluci.

Biskup je predsjednicu Cvijanović upoznao o nespremnosti prvostepenog organa katastarskog ureda (RUGIP-a) da, uprkos odluci drugostepenog organa te institucije (RUGIP-a), uvaži zahtjev Banjalučke biskupije za "ispravljanje greške", tj. dodjeljivanja bespravno uzurpirane imovine Crkve drugim pravnim licima, konkretno Poljoprivrednom institutu i Zavodu "Dr. Miroslav Zotović".

Kako je na toj bespravno otuđenoj crkvenoj imovini predviđena izgradnja "Kuće susreta" u kojoj će trebati biti smješten Europski centar, biskup je zamolio predsjednicu da se i ona uključi u što skorije pozitivno rješavanje ovog problema kako bi se i zamišljeni projekt Europskog centra na ovdašnjoj europskoj baštini velezaslužnog trapističkog samostana mogao nesmetano ostvarivati.

Pozvao je, također, Cvijanović da se vlasti RS-a odlučnije uključe u postojeće mogućnosti prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Cvijanović je zadužila ministra Kasipovića da što prije sazove sjednicu svih odgovornih osoba za predmet "Marija Zvijezda" te poluči konkretne pozitivne rezultate za sve zainteresirane strane, navodi isti izvor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...