TAKO JE U BOSNI I HERCEGOVINI: Od cijene litra goriva državi pripada...

...najmanje jedna marka.

  • Ekonomija

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 0

Od 2018. do 2020. godine, u Bosni i Hercegovini prikupljeno je oko 1,5 milijardi maraka prihoda od akciza na naftu i naftne derivate i oko 1,8 milijardi maraka prihoda od putarina, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ukoliko je maloprodajna cijena dizela u BiH 1,99 KM po litru, obaveze državi su sljedeće: akciza 0,30 KM, putarina za održavanje puteva 0,15 KM, putarina za izgradnju autoputeva 0,25 KM i PDV 0,29 KM (0,99 KM). Ostatak je nabavna cijena i marža.

Ukoliko je, naprimjer, maloprodajna cijena motornog benzina u BiH 2,00 KM po litru, obaveze državi su sljedeće: akciza 0,40 KM, putarina za održavanje puteva 0,15 KM, putarina za izgradnju autoputeva 0,25 KM i PDV 0,29 KM (1,09 KM). Ostatak je nabavna cijena i marža.

alt

Faksimil: 072info.com

Prikupljeni prihodi od akciza na domaću/uvoznu naftu i naftne derivate, kao i prihodi od putarina za izgradnju puteva iz cijene domaće/uvozne nafte i naftnih derivata (0,15 KM), ulaze u zbir svih prikupljenih prihoda od indirektnih poreza.

Prikupljeni prihodi od akciza korisnicima se raspoređuju prema metodologiji utvrđenoj Pravilnikom o izračunu koeficijenata doznačavanja entitetima, odnosno prema privremenim koeficijentima za raspodjelu, utvrđenim prema podacima o krajnjoj potrošnji, koje posebnim odlukama utvrđuje Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

S druge strane, prihodi od putarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva iz cijene domaće/uvozne nafte i naftnih derivata (0,25 KM) se posebno raspoređuju. Prema Odluci Upravnog odbora UIO-a, utvrđeno je da od ukupnih prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva 10 posto ostaje na podračunu kod Centralne banke BiH.

Ovaj novac služi za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele, a preostalih 90 posto prihoda od putarine dijeli se između entiteta i Brčko distrikta BiH tako da 59 posto pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, 39 posto pripada Republici Srpskoj i dva posto pripada Brčko Disktriktu BiH.

Kada UIO rasporedi prihode, dalju nadležnost za raspodjelu imaju entitetska ministarstva finansija i nadležna služba Brčko distrikta, pojasnili su iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Prema Zakonu o akcizama u BiH, trenutno se plaća sljedeća akciza po litru, i to:

- za dizel gorivo i petrolej 0,30 KM po litru,

- za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litru,

- za motorni benzin 0,40 KM po litru,

- za lož-ulje 0,45 KM po litru,

- za biogoriva i biotečnosti 0,30 KM po litru.

Osim akciza, u cijenu litra derivata nafte ulaze i dvije putarine:

- putarina u iznosu od 0,15 KM po litru derivata za održavanje puteva

- putarina u iznosu od 0,25 KM po litru derivata za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Pored akcize i putarine, u osnovicu za obračun PDV-a ulaze troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi (transport, skladištenje…). Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 posto.

(072info.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...