AUSTRIJA U ŠOKU: Srbin iz Hrvatske u Beču brutalno pretukao katoličke svećenike!

Prema istražitelju Pöttleru, osumnjičeni je vrlo religiozna osoba, koja je "u nekom trenutku donijela odluku da mrzi Crkvu i mora joj se osvetiti" nakon izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi. Zato je otputovao u Austriju, odabrao crkvu koju će napasti i pažljivo pregledao cijelu lokaciju. Nije imao lične veze s bečkim fratrima koje je brutalno napao.

  • Hronika

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 3

Kako javlja austrijski list "Die Presse", u Beču uskoro počinje suđenje za napad na šestoricu fratara koji se odigrao 2018. godine. Optužen je hrvatski državljanin koji je nedavno uhapšen u Zagrebu i izručen Austriji. Istraga je tapkala u mjestu, a onda je na osumnjičenoga uputila analiza DNK.

"Četrdesetdevetogodišnji osumnjičenik je u pritvoru, dao je opsežno priznanje. Njegov motiv bila je mržnja prema Katoličkoj crkvi, kako su istražitelji objavili u ponedjeljak na konferenciji za novinare. DNK trag odveo je kriminaliste do hrvatskog državljanina koji je uhapšen 11. maja u svojoj domovini", navodi "Die Presse".

DNK trag je bio ključan

Prema glavnom istražitelju Helmutu Pöttleru iz Državnog ureda kriminalističke policije u Beču, nakon djela 27. decembra 2018. osigurano je više od 500 tragova. Počinilac je hemijskim sredstvom uništio mnoge tragove, ali je na boci s vodom tada pronađen cjelovit DNK trag. 

U proljeće 2021. iz Njemačke je stigla informacija da je taj DNK već zabilježen na mjestu zločina početkom 2000-ih. Genetski podaci pripadaju hrvatskom državljaninu koji je osuđen za pljačku i uzimanje talaca, javili su Nijemci austrijskim kolegama. Kad se saznalo da bi osumnjičenik trebao biti u Hrvatskoj, bečki tužilac izdao je nacionalni nalog za hapšenje i evropsku potjernicu te je krenula i saradnja s hrvatskom policijom. Hapšenje 49-godišnjaka pokazalo se teškim, jer nije imao stalnu adresu i živio je na ulici.

Ipak, 11. maja, istražitelji su ga konačno pronašli u Zagrebu i priveli. Prošle sedmice isporučen je i od prošlog četvrtka je u zatvoru u Josefstadtu.

"Osumnjičeni je vrlo religiozna osoba koja mrzi Crkvu"

Osumnjičeni je porijeklom Srbin koji ima hrvatsko državljanstvo, navodi "Die Presse". Sa tri godine je sa porodicom emigrirao u Njemačku. Također je živio u Austriji. 

Prema istražitelju Pöttleru, osumnjičeni je vrlo religiozna osoba, koja je "u nekom trenutku donijela odluku da mrzi Crkvu i mora joj se osvetiti" nakon izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi. Zato je otputovao u Austriju, odabrao crkvu koju će napasti i pažljivo pregledao cijelu lokaciju. Nije imao osobne veze s bečkim fratrima koje je brutalno napao.

Brutalno premlatio šest fratara, jedan mjesecima bio u životnoj opasnosti

Dana 27. decembra 2018., malo poslije podne, počinilac se probio u katoličku crkvu u bečkom Strebersdorfu te u susjednu zgradu katoličke škole. Malo po malo, savladavao je jednog fratra za drugim. "Brutalnost i intenzitet (zločina) također su me iznenadili", rekao je iskusni šef istražne službe Državnog ureda za kriminalističko istraživanje u Beču Michael Mimra.

Šest fratara je okrutno pretučeno - uključujući i željeznom šipkom - a daljnje zlostavljanje dogodilo se u obližnjem uredu. Svim žrtvama su stavljene lisice i začepljena su im usta. Pet fratara teško je povrijeđeno, a jedan se nekoliko mjeseci borio za život. Tek nakon, otprilike, četiri sata mučenja, jedan od napadnutih fratara uspio je skinuti lisice, pobjeći i potražiti pomoć.

Zakopao oružje pa se vratio u Hrvatsku

Nakon pljačke, u kojoj je ukrao pištolj, gotovinu, iPad, fotoaparat i tvrde (hard) diskove, osumnjičeni se sklonio na 300 metara od mjesta zločina u šumovitom području u blizini sportskog terena škole. Tamo je nekoliko sati ostao skriven u grmlju. Zatim je tamo zakopao oružje, SIG Sauer P226 sa šest metaka u spremniku i pobjegao prema centru Beča. Nakon nekoliko dana, vratio se u Hrvatsku. Oružje je sada pronađeno. S obzirom na priznanje osumnjičenog, očekuje se da će uskoro biti održano i suđenje, prenosi Index.hr.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...