ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA I BIDENA: Evo šta je čelnik Rusije kazao novinarima nakon višesatnih pregovora

Američki i ruski predsjednik Joe Biden i Vladimir Putin završili su sastanak u Ženevi i u prvim izjavama za javnost Putin je izrazio zadovoljstvo postignutim progresom. Novinarima se upravo obraća ruski predsjednik Putin, dok će se predsjednik SAD-a Joe Biden obratiti novinarima u 19.30 sati po lokalnom vremenu.

  • Svijet

  • 16. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 0

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u srijedu su održali prvi sastanak otkad je Biden 20. siječnja 2021. godine preuzeo vođenje SAD-a.

Putin je na konferenciji za medije koja se održala ubrzo nakon sastanka rekao da su se on i Biden dogovorili da se ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov i američki ambasador u Rusiji John Sullivan trebaju vratiti na svoja radna mjesta.

- Dvojica ambasadora će se vratiti na svoja mjesta i nastaviti sa svojim radom. Pitanje kada će se to dogoditi tehničke je prirode. Konzultacije o diplomatskim pitanjima počet će uskoro - dodao je Putin.

Antonov i Sullivan proteklih su nekoliko mjeseci zbog tenzija između dvaju zemalja boravili u svojim domovinama.

Ruski je predsjednik rekao da sastanak nije bio neprijateljski već "poprilično konstruktivan".

- Ne mislim da je bilo animoziteta. Naš je sastanak bio osnovni. Ne slažemo se oko pitanja. Obje su strane pokazale želju da razumiju jedna drugu. - dodao je Putin.

Putin je rekao da su se on i Biden dogovorili da će započeti pregovore o pitanjima cyber sigurnosti.

- Obje strane u ovom slučaju moraju preuzeti određene obaveze - rekao je ruski predsjednik.

Ruski je predsjednik upitan je li s Bidenom razgovarao o Ukrajini.

- Dotaknuli smo se Ukrajine. Biden se slaže da sporazum u Minsku treba biti osnova za sve dogovore.

Putin je upitan o hoće li SAD i Rusija nastaviti s pregovorima o sigurnosti i razoružavanju.

VEZANE VIJESTI 

 

- SAD i Rusija odgovorni su za stratešku stabilnost jer smo dvije najveće nuklearne sile na svijetu, što po broju bojnih glava, što po kvaliteti istih. O detaljima ćemo razgovarati kada dođe vrijeme - rekao je Putin.

Putin je upitan i o Alekseju Navaljnom. Ruski predsjednik prilikom odgovaranja opozicijskog lider nije oslovio imenom već je samo rekao da je "taj čovjek namjerno prekršio zakon".

Sastanak Putina i Bidena, koji je prema nekim izračunima trajao 213 minuta, održao se vili La Grange iz 18. stoljeća u urbanom parku Parc de La Grange u Ženevi u Švicarskoj, a predsjednike SAD-a i Rusije u vili je dočekao predsjednik Švicarske Guy Parmelin.

Putin je Bidenu prilikom susreta pred vilom rekao da mu se zahvaljuje jer je izrazio želju za sastankom, a Biden mu je na to rekao da je uvijek bolje sastati se licem u lice. Putin je u vilu stigao prvi, a Biden drugi.

Mnogi su mediji prije sastanka prenijeli da je susret dvaju predsjednika trebao trajati između četiri i pet sati, odnosno da je američka strana očekivala da će trajati između četiri i pet sati.

Sam dolazak oba predsjednika u vilu prouzročio je pravi kaos među okupljenim novinarima. Jedan od njih je Bidena pitao vjeruje li Putinu te vjeruju li predsjednici jedan drugom, na što je američki predsjednik kimnuo glavom. Direktorica komunikacija Bijele kuće Kate Bedingfield kasnije je pojasnila da Bidenovo kimanje nije bio odgovor na pitanje već pozdrav novinarima. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kasnije je rekla isto.

Ministri vanjskih poslova SAD-a i Rusije, Antony Blinken i Sergej Lavrov, pridružili su se Bidenu i Putinu tijekom prvog dijela sastanka, a obje su strane koristile usluge prevoditelja. Njima su se u drugoj fazi summita pridružilo deset viših savjetnika - pet američkih i pet ruskih.

Među američkima bili su i savjetnici za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i Victoria Nuland.

Među ruskima su bili savjetnik Kremlja za vanjsku politiku Juri Ušakov, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, šef glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov i ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

Zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Ruske federacije Dmitrij Kozak i posebni izaslanik ruskog predsjednika u Siriji Aleksander Lavrentjev bili su pozvani da sudjeluju u raspravama o Ukrajini i Siriji.

Putin looks down at the floor during an awkward first moment with Biden ahead of five hours of gruelling chat to help salvage relations between Moscow and Washington

Biden lifts a hand up to Putin as the Russian gestures with his hands across the table during their meeting

Biden and Putin during their meeting surrounded by aides at the Villa de la Grange in Geneva

Biden and Putin sit opposite each other for the boardroom-style meeting at the Villa de la Grange overlooking Lake Geneva

Putin smiles with Biden as the pair shake hands ahead of their highly-anticipated summit to address failing relations

Biden's handshake with Putin was a marked contrast to the contrived elbow bumps exchanged between world leaders at the G7 to show their concern for Covid-19

  The pair look at pains to appear jovial as their summit gets underway in Geneva 

Security members push the press out as Secretary of State Antony Blinken and President Biden look on

Biden gestures as he speaks to Putin who leans forward, appearing to listen attentively to his American counterpart

Biden extended his hand first. Putin accepted, and the two proceeded to shake hands and smile for the cameras. They ignored questions shouted by reporters covering the summit.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...