NE MOŽE MILANOVIĆ BEZ BOSNE: “Nemoguće je dobiti pažnju Angele Merkel o odnosima između Komšića i Dodika”

Sugerisao je na postojanje plana “da se Dayton promijeni, supstituira nečim što ne znamo i to je potpuno očito” te da iza toga stoji cijeli niz zapadnoevropskih država ispod visokog nivoa.

  • Regija

  • 16. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 5

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović danas u Zagrebu opet nije zaobišao našu državu, Bosnu i Hercegovinu.

“Miševi pokušavaju voditi “Žikino kolo”. Nemoguće je dobiti pažnju Angele Merkel o odnosima između Komšića i Dodika. Njezin stav je puno bliži našem stavu, a u berlinskom ministarstvu vanjskih poslova postoji spektar ljudi, iz moje nekadašnje političke opcije, koji su eksperimentatori i koji bi od Bosne i Hercegovine napravili utopiju. Neka si to rade u Njemačkoj”, rekao je Zoran Milanović dodajući kako je Bosna i Hercegovina tradicionalna država.

Milanović o Daytonu

Sugerisao je na postojanje plana “da se Dayton promijeni, supstituira nečim što ne znamo i to je potpuno očito”, te da iza toga stoji cijeli niz zapadnoevropskih država ispod visokog nivoa.

“Istovremeno se kažnjava Milorada Dodika jer krši Dayton, dok se istovremeno grčevito odbija samo spominjanje Dejtonskog sporazuma u završnoj deklaraciji NATO-a koja se bavi Bosnom i Hercegovinom”, kaže Zoran Milanović.

Poziv da sve ostane isto ili još gore?

Nekoliko dana predsjednik zapadnih susjeda nije ‘popuštao’ BiH. Danima se borio da u Deklaraciji NATO saveza budu riječi ‘Dejtonski sporazum, izborne reforme, konstitutivnost’.

Zašto?

“Što se tiče izjava gospodina Milanovića, radi se o istoj matrici insistiranja na konstitutivnim narodima i njihovom ključnom mjestu u budućem ustavnom i izbornom sistemu BiH što je u suštini, poziv da sve ostane isto. Ili, ako bude kakvih promjena, da bude još gore nego je sada”,  izjavio je za Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Vehabović smatra vrlo interesantnim da se niko do sada nije sjetio da postavi pitanje predstavnicima Republike Hrvatske, koji insistiraju na ovim temama, šta se promijenilo od 2000. godine kada su donesene odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti?

“Zašto predsjednik druge države insistira na konstitutivnosti iako (vjerovatno) zna da 2000. godine, kada su donesene odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti, sudije Ustavnog suda koji su se izjašnjavali kao Hrvati su glasali protiv konstitutivnosti. Danas je to “vrhunac” demokratije uz “legitimno” predstavljanje koje u Ustavu BiH nije niti pomenuto već se crpi indirektnim putem iz pojma konstitutivnosti”, podsjeća sudija Vehabović u izjavi za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...