TUŽNA VIJEST IZ SARAJEVA: Preminula profesorica Dženana Bijedić

Pored studenata, od ove cijenjene profesorice se opraštaju i kolege.

  • Hronika

  • 16. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 0

Preminula je profesorica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Dženana Bijedić, objavljeno je na Facebook stranici Asocijacije studenata arhitekture.

"Sa velikim žaljenjem i tugom vas obavještavamo da je preminula naša draga profesorica, Dženana Bijedić. Njen osmijeh je svake godine dočekivao nove generacije, a njen optimizam nije prestajao ni u najtežim danima. Arhitektonski fakultet je izgubio još jednog profesora kojeg ćemo se sjećati po dobrom! Ovim putem želimo uputiti iskreno saučešće njenoj obitelji i prijateljima", napisali su studenti u objavi.

Pored studenata, od ove cijenjene profesorice se opraštaju i kolege. Profesor Ahmed Hadrović je napisao da je ostala ista čak i onda kad je saznala da boluje od teške bolesti.

Sa velikim žaljenjem i tugom vas obavještavamo da je preminula naša draga Profesorica, Dženana Bijedić. Njen osmijeh je...

Posted by Asocijacija studenata arhitekture on Srijeda, 16. juni 2021.

"Kada je saznala da ima tešku bolest i uskoro potom bila podvrgnuta složenim kirurškim zahvatima, Dženana je „ostala ista“, mentalno raskošna , hrabra, uvijek dotjerana i lijepa. Činilo se da je sve ono što je pretrpjelo njeno fizičko tijelo pripada prošlosti, a da je ona svim svojim bićem u sadašnjosti i okrenuta budućnosti. Ne bih to nazvao „optimizmom“, kako često opisujemo život ljudi koji su bili izloženi sličnim zdravstvenim problemima, već dubokim i postojanim razumijevanjem života koji nastaje, traje i biva preseljen u neke druge sfere. Ovakvom karekteru profesorice Dženane sam se divio i zbog činjenice da je upravo od trenutka njenog saznanja o svojoj bolesti, uradila najviše u svojoj akademskoj karijeri: objavila je dvije knjige, veći broj visokoreferentnih znanstvenih radova, vodila nekoliko međunarodnih znantvenih konferencija i projekata, mentorirala studente na master i doktorskim studijama…

Najljepše od svega, dobila je „titulu nene“ nakon što je njena kćerka Dina (alumni na Medicinskom fakultetu u Grazu), rodila sina. Vjerovao sam da je profesorica Dženana sa ovom „titulom“ dobila golemu životnu energiju i, kao njen kolega, bio sretan i ohrabren.

Ostvarena kao supruga, majka, „nana“ (…), kao dizajner u arhitekturi i urbanizmu, kao autor u arhitektonskoj literaturi (…), profesorica Dženana je svoju bogatu pozitivnu energiju prenijela na mladi naraštaj akademskog kadra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Mislim da je to njezin novi život", napisao je prof. Hadrović, prenosi Hayat.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...