DR. BAKIR NAKAŠ O NIKŠIĆEVOJ TVRDNJI O VAKCINACIJI BH. GRAĐANA U SRBIJI: “Ovakvom jednom izjavom i humanitarna komponenta je dovedena u pitanje…”

U međuvremenu, Vijeće ministara BiH prihvatilo je donaciju Srbije od 5.000 doza "AstraZeneca" vakcina za potrebe Tuzlanskog kantona iz COVAX mehanizma. Ova donacija trebala bi stići već sutra.

  • Politika

  • 16. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 3

Nermin Nikšić, prvi čovjek SDP-a jučer je naveo kako je od pojedinih diplomata saznao kako je Federacija BiH platila Republici Srbiji za isporuku vakcina. Dok se takvi navodi a ne provjere, javnost ostaje u nedoumici. A bh. političari uglavnom jednoglasni, bez dokaza, takvi navodi nisu trebali biti izneseni u javnost.

Hoće li Nermin Nikšić iznijeti u javnost dokaze tvrdnji da je BiH platila Srbiji vakcinisanje bh. građana? Iz SDP-a danas bez komentara. Ukoliko se neprovjereno izašlo u javnost sa ovakvim navodima, iz SDA kažu, to je nekorektno.

“Mene čudi da je bilo ko mogao izaći u javnost sa takvom informacijom ukoliko je nije prethodno provjerio. Ali ukoliko je to tačno, onda je to zaista jedna dodatna blamaža i sramota za BiH. Neko mora za to i politički odgovarati. A ukoliko nije, onda je nekom stalo da fabrikovanjem afera i problema u javnom prostoru dodatno destabilizira političke prilike u BiH”, navodi Šemsudina Mehmedovića (SDA) poslanika u Parlamentu BiH.

Damir Arnaut: Nermin Nikšić postavio pitanje, nije iznio tvrdnju

“Koliko sam ja vidio, pogotovo zato što je to bilo upućeno tokom one tačke dnevnog reda gdje poslaici postavljaju pitanje Vijeću ministara BiH, gospodin Nikšić je postavio pitanje. Rekao koja saznanja ima i nisam primijetio da je iznosio bilo kakve tvrdnje”, dodaje Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Parlamenta BiH.

A da Nikšić nije trebao iznositi ovakve tvrdnje bez dokaza, smatra i ugledni sarajevski doktor Bakir Nakaš. Građani su ostavljeni u nedoumici, a nije fer, kaže, ni prema Srbiji.

“Sam postupak ustupanja vakcina je imao jednu humanitarnu komponentu. Međutim, sa ovakvom jednom izjavom i ta humanitarna komponenta je dovedena u pitanje ali je trebala biti odmah plasirana i argumentacija ako postoje dokazi. Na taj način i Vlada FBiH dobila informaciju i ne bi mogla negirati nešto ukoliko je to postojalo”, zaključuje Bakir Nakaš.

U međuvremenu, Vijeće ministara BiH prihvatilo je donaciju Srbije od 5.000 doza AstraZeneca vakcina, za potrebe Tuzlanskog kantona iz Covax mehanizma. Ova donacija trebala bi stići već sutra.

U Srbiju na vakcinu

A građani BiH i dalje idu u Srbiju na vakcinaciju. Iz Ministartsva civilnih poslova BiH još nisu dobili zvanične podatke od nadležnih srbijanskih institucija o broju naših građana koji su vakcinisani u toj zemlji.

S druge strane, veliki broj građana čeka svoj red za vakcinaciju u BiH. Čeka se prva veća isporuka doza vakcina protiv korona virusa. Jutros je u našu zemlju stiglo oko 10.300 Pfizer vakcina iz mehanizma Evropske unije. Ukupno je u BiH dopremljeno oko 620 hiljada vakcina. Do kraj mjeseca taj broj trebao bi biti oko 700 hiljada, uključujući i one iz EU i COVAX mehanizma. Republika Srpska do sada je primila nešto više od 200 hiljada doza vakcina protiv Covid-19, Sputnjika V i Sinopharma, kupljenih i doniranih. Federacija BiH tek očekuje prvu isporuku Sinopharma iz direktne nabavke, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...