NIJEMCI UPOZORAVAJU NA SLOVENSKOG PREMIJERA: "Janša je kao Orban, problem za Evropu"

Zastupnica liberalnog FDP-a Nicola Beer poput Barley, također, oštro govori o Janši.

  • Svijet

  • 16. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 2

Vodeći njemački evropski parlamentarci upozoravaju na slovensko predsjedanje Vijećem Evropske unije, koje započinje početkom jula, a vodit će ga premijer Janez Janša.

"Apeliram na sve odgovorne na evropskom nivou, na države članice, Evropsku komisiju, Parlament i medije da Janši ne daju pozornicu za njegovu antidemokratsku retoriku i politiku", kaže potpredsjednica Evropskog parlamenta Katarina Barley (SPD), prenosi njemački Welt.

Ona je Janšu usporedila s kontroverznim mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Postupa vrlo slično Orbánu kako bi državu podredio sebi. Janša uskraćuje donacije za medije koje mu se ne sviđaju i zastrašuje novinare osobno, posebno žene. Šestomjesečno slovensko predsjedanje EU bit će 'izazovno vrijeme', kazala je Barley.

Zastupnica liberalnog FDP-a Nicola Beer poput Barley također oštro govori o Janši.

"Premijer Janša mora biti spreman pregovarati o evropskim rješenjima, a ne da sam bude evropski problem", izjavila je.

Beer je slovenskog premijera optužio da ne želi surađivati ​​s novostvorenim Europskim javnim tužiteljstvom i da vrijeđa kritične medije. "Svatko tko ocrni slovensku državnu novinsku agenciju kao" nacionalnu sramotu "ugrožava slobodu tiska i stvara neprihvatljiv pritisak na novinare i blogere."

Janša mora, kako ona kaže, biti spreman na činjenicu da ćemo vrlo pažljivo nadgledati njegovo predsjedavanja EU i nećemo se ustručavati otvoreno kritizirati takvo ponašanje kao nepodnošljivo, rekao je Beer, prenosi Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...