KUHA NA BLISKOM ISTOKU: Zračni udar Izraela na Gazu poslije napada Hamasa...

Portparol Hamasa potvrdio je napade i rekao da će Palestinci nastaviti da pružaju otpor i brane svoja sveta mjesta u Jerusalemu.

  • Svijet

  • 17. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 0

Izrael je ponovo gađao Gazu iz zraka nakon što je Hamas poslao zapaljive balone na izraelsku teritoriju. Tome je prethodio marš jevrejskih nacionalista u Istočnom Jerusalemu, koji je izazvao bijes Palestinaca. Nijedna strana nije prijavila žrtve.

Ovo je prvi napad poslije uspostavljanja prekida vatre 20. maja nakon što su Izrael i Hamas ratovali 11 dana. U tom sukobu poginule su stotine ljudi, uglavnom Palestinci.

Izraelska vojska saopštila je da je spremna za “sve scenarije, uključujući i ponovni konflikt, jer se bori protiv terorističkih akata iz Gaze”. Hamas je poslao zapaljive balone koji su izazvali 20 požara na poljima blizu granice s Gazom.

Prije marša jevrejskih nacionalista, Izrael je pripremio antiraketni sistem zbog potencijalnih raketnih napada iz Gaze, javlja "Glas Amerike".

Portparol Hamasa potvrdio je napade i rekao da će Palestinci nastaviti da pružaju otpor i brane svoja sveta mjesta u Jerusalemu.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem u ratu 1967. i potom ga anektirao, što međunarodna zajednica nije odobrila. Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove države, koja će uključivati Zapadnu obalu i Gazu.

Novi konflikt je, ujedno, i prvi test za izraelsku novu vladu, na čijem je čelu jevrejski nacionalista Naftali Bennett.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...