MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Neočekivane cijene nekretnina na moru, evo koliko košta 30 kvadrata u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj i Turskoj...

Kako se države oporavljaju od pandemije i polako otvaraju svoje granice, oči javnosti sve više su uprte u strana tržišta nekretnina, konkretno Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske.

  • Ekonomija

  • 17. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 0

Najveći fokus je na malim apartmanima i garsonijerama do oko tridesetak kvadrata, a cijene se, u zavisnosti od države, drastično razlikuju.

Tako za garsonijeru od 30 kvadrata u Crnoj Gori treba izdvojiti oko 50.000 eura u slučaju da želite starogradnju, dok su u novogradnji one u pojedinim slučajevima i duplo skuplje. Što se tiče Hrvatske, prema podacima jedne tamošnje agencije za nekretnine, za garsonijeru treba izdvojiti više od 3.200 eura po kvadratu.

Za nekretninu iste površine, s terasom od oko desetak kvadrata, u Grčkoj, tj. na Halkidikiju, treba izdvojiti oko 1.250 eura po kvadratu, tj. oko 50.000 eura. U Turskoj, u Alanji, ponuda manjih apartmana je uglavnom u novogradnji i za njih je potrebno od 35.000 do 60.000 eura, a u zavisnosti od opremljenosti objekta.

Ponuda je, ipak, mnogo šira, a ovo je pregled po zemljama.

Hrvatska: Na Hvaru ne može paprenije

Cijene nekretnina na Hrvatskom primorju su najviše iz grupe izdvojenih destinacija. Na Hvaru jednosoban stan 300 metara od plaže, površine od 39 kvadrata, u zgradi koja, doduše, ima svoj vrt i rezervisano parking-mjesto, košta 130.000 eura, tj. oko 3.333 eura po kvadratu.

Ukoliko krenemo sjevernije, cijene se isto “drže” mada je moguće naći lijepu nekretninu i za manje novca nego što je to na najpopularnijim hrvatskim ostrvima. Tako je, recimo, za potpuno opremljenu garsonijeru u Rovinju od 30 kvadrata, na nekih dvjestotinak metara od plaže, potrebno izdvojiti 95.000 eura ili 3.275 eura po kvadratu. Nešto dalje od mora, 400 metara, u Rovinju je moguće pazariti i 37 kvadrata za 99.000 eura.

Istovremeno u Puli, na 200 metara od obale, 25 kvadrata košta 55.000 eura.

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Što se tiče pravila za strane državljane pri kupovini nekretnina u Hrvatskoj, u slučaju da su nerezidenti neke od zemalja članica EU, važi pravilo uzajamnosti (da mogu kupiti samo državljani onih zemalja u kojima državljani Hrvatske mogu da kupe nekretnine).

Također, strani državljani ne mogu postati vlasnici poljoprivrednog zemljišta niti nekretnina koje se nalaze u zaštićenim područjima prirode.

Ako se nalazite na spisku zemalja za koje važi pravilo uzajamnosti, potrebno je da predate zahtev na odobrenje Ministarstvu pravosuđa. Također, treba da se priloži pravna osnova stjecanja vlasništva, dokaz o vlasništvu prodavca nekretnine o kojoj se radi, uvjerenje upravnog tijela nadležnog za urbanizam i prostorno uređenje, dokaz državljanstva kupca, tj. pasoš… Kao što obično biva, kroz čitav proces prolazite uz asistenciju agencije za nekretnine.

Crna Gora: Od 1.500 eura pa naviše

U slučaju Crne Gore, prema podacima nekoliko agencija za prodaju nekretnina, cijene kvadrata na Crnogorskom primorju se kreću od 1.500 eura pa naviše. Na sajtu Nekretnine.rs mogu da se nađu garsonijere od tridesetak kvadrata po cijeni od 46.600 eura, koliko košta jedan u Budvi, udaljen 400 metara od plaže.

Prema podacima jedne crnogorske agencije za prodaju nekretnina, apartman od 33 kvadrata u novogradnji sa pogledom na more u Baru košta 59 hiljada eura, tj. 1.787 eura. U Herceg-Novom cijene su nešto više te apartman od 39 kvadrata u novoizgrađenoj zgradi košta 96.800 eura, ali se ovdje radi o kompleksu s uređenim otvorenim parkingom, bazenom i dvorištem, kao i privatnom plažom u izgradnji.

Kako kupiti nekretninu u Crnoj Gori?

Što se tiče procesa kupovine, za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori strancu je potreban prvenstveno pasoš. Agencije preporučuju, i pored pomoći koje one pružaju, da unajmite licenciranog advokata koji treba da obavi detaljnu provjeru dokumentacije. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, potrebno je da se registrujete kao novi vlasnik nekretnine.

U Grčkoj već od 1.000 eura

Cijene apartmana i garsonijera u Grčkoj se kreću od 1.000 eura pa naviše. Apartman od 45 kvadrata u Nea Kalikratiji na Halkidikiju na oko 700 metara od mora košta okruglo 1.000 eura po kvadratu. Nerijetko se mogu naći i renovirane kuće po bagatelnim cijenama. Kompletno renovirana kuća s ogromnom verandom, doduše nenamještena, na svega 200 metara od plaže, u Nea Kalikratiji se prodaje po cijeni od 51.000 eura.

S druge strane, u Nea Flogotiju, djelimično namješten apartman od 32 kvadrata košta 50.000 eura, tj. 1.562 eura po kvadratu.

Kako kupiti nekretninu u Grčkoj?

Za kupovinu stana u Grčkoj je dovoljan samo pasoš, dok vam iz agencije obezbjeđuju kompletnu dokumentaciju i grčki porezni broj AFM. U Grčkoj prvo mora da se izmiri porez na prijenos apsolutnih prava pa tek nakon toga da se pristupi ugovoru, piše "Blic".

Turska nerealno jeftina

Apartmani i garsonijere u Turskoj su, ako uzmemo u obzir opremljenost većine njih, više nego povoljni i pored činjenice da su u posljednjih godinu dana poskupjeli između 20 do 30 posto.

Za jedan apartman od 36 kvadrata, udaljen oko 700 metara od obale mora, potrebno je da se odvoji 35.000 eura, što je za ne povjerovati ako se uzme u obzir i to da kompleks ima zatvoreni bazen, otvoreni bazen, tursko kupatilo, saunu, fitnes salu i igralište.

Stan u samom centru Alanje od 38 kvadrata, u kompleksu koji ima hotelsku infrastrukturu (saunu, fitnes salu i bazen), košta 1.526 eura po kvadratu.

Kako kupiti nekretninu u Turskoj?

Za kupovinu je potreban samo validan pasoš. Nakon odabira nekretnine, potpisuje se ugovor između kupca, agencije koja posreduje pri kupovini i treće strane, tj. onoga ko je prodavac. Potrebnu dokumentaciju sakuplja agencija i ona umjesto klijenta aplicira u katastar za dobijanje vlasničkog lista.

Nakon toga se čeka termin u katastru, a državna komisija Republike Turske vrši procjenu nekretnine i na osnovu procijenjenene vrijednosti se plaća porez državi. Taj porez plaća kupac i on iznosi četiri odsto procijenjene vrijednosti nekretnine. Kada se plati porez i dobije termin u katastru, dobija se vlasnički list i nekretnina prelazi u vlasništvo kupca.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...