IMA LI KO BRŽI: Predstavljen poseban "leteći taksi", može prenositi teret od 80 kilograma, ali ni to nije sve...

Airspeeder Mk3 teži 130 kilograma, može nositi teret do 80 kilograma, a pogone ga četiri elektromotora ukupne snage 320 kW.

  • HiTec

  • 18. Jun. 2021  18. Jun. 2021

  • 0

Australski startup Alauda Aeronautics predstavio je svoj dron Airspeeder Mk3, za koji kažu da je isključivo namijenjen brzim utrkama protiv drugih sličnih ili istih dronova. Na YouTubeu su nedavno prikazali video u kojem se prvi put ova letjelica vidi u letu, a iz nekoliko kadrova jasno je i kako bi utrkivanje njome moglo izgledati.

Airspeeder Mk3 teži 130 kilograma, može nositi teret do 80 kilograma, a pogone ga četiri elektromotora ukupne snage 320 kW.

Pilot bi bio na tlu, u rukama bi imao kontroler, ispred sebe AR ili VR zaslon i na taj bi način upravljao dronom. Usred utrke trebalo bi biti moguće i, kao u Formuli 1 ili Formuli E, ući u boks te promijeniti baterije za nastavak brzog leta.

Tvorci Airspeedera najavljuju kako će već ove godine održati tri utrke u različitim dijelovima svijeta, na kojima će nastupiti do četiri tima sa po dva pilota. Cilj je da utrke budu direktno "elisom u elisu", na lokacijama koje su nedostupne tradicionalnim trkaćim bolidima. Tako se Airspeeder zapravo želi pozicionirati kao prva na svijetu trkaća klasa letećih električnih (eVTOL) automobila, koju su nazvali EXA.

Ono što zvuči još atraktivnije, ali i daleko opasnije, jeste da autori ovog koncepta najavljuju da bi, nakon prve sezone, mogli pokrenuti sličnu seriju utrka – ali sa pilotima smještenima unutar eVTOL vozila. Takve bi letjelice trebale označiti početak nove ere u naprednoj zračnoj mobilnosti, poručuju Australci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...