SAOPĆENJE "ASTRAZENECE": "EU izgubila pravni spor"

Britansko-švedska kompanija ranije se ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi sa proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina.

  • Svijet

  • 18. Jun. 2021  18. Jun. 2021

  • 0

Farmaceutska kompanija "AstraZeneca" saopćila je danas da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske kompanije zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv Covida-19, prenosi Tanjug.

U saopćenju kompanije se navodi da je Evropska komisija zatražila da "AstraZeneca" isporuči 120 miliona doza vakcina do kraja juna 2021. godine, ali da je sud u Bruxellesu naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021., piše AP.

Time je, kako je saopćeno, odbijen zahtjev EU za isporukom dodatnih količina vakcina do kraja juna.

Britansko-švedska kompanija ranije se ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi sa proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina, podsjeća agencija Reuters.

Smanjenje isporuka odgodilo je proces vakcinacije u EU u prvom kvartalu ove godine, jer je evropski blok tada računao na "AstraZenecu" kao na najvećeg isporučioca vakcina.

"Presudom je, također, priznato da su poteškoće koje je 'AstraZeneca' iskusila u ovoj situaciji bez presedana, imale značajan utjecaj na kašnjenje", navodi se u saopćenju kompanije.

Kompanija je, također, izrazila nadu u obnavljanje saradnje s EK u borbi protiv pandemije u Evropi.

(NN) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...