IZETBEGOVIĆ RAZBJESNIO ČOVIĆA: "SDA ne odustaje od namjere pretvaranja Federacije u bošnjački entitet!"

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović uputio je predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću pismo koje se odnosi na nastavak pregovora oko promjene izbornog zakonodavstva, ali čini se da je Čović razočaran njegovim sadržajem.

  • Politika

  • 19. Jun. 2021  19. Jun. 2021

  • 16

Mostarski portal Dnevnik.ba, blizak lideru HDZ-a Draganu Čoviću, piše u naslovu da je Izetbegović napisanim pismom jasno poručio kako ne odustaje od namjere da Federaciju BiH pretvori u bošnjački entitet?!

Izetbegović je u pismu ocijenio da je pregovarački format koji obuhvata samo predstavnike SDA i HDZ-a BiH, iscrpio svoje mogućnosti te da je SDA spremna nastaviti pregovore, ali isključivo u formatu koji bi okupio predstavnike svih parlamentarnih stranaka te domaće i strane pravne eksperte u savjetodavnom kapacitetu.

Predsjednik SDA također podsjeća da je u Parlamentarnoj skupštini BiH već formirana Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona i da bi se pregovorima na najvišem političkom nivou, kojima bi se definirala ključna politička rješenja, trebao poduprijeti rad Interresorne radne grupe.

- Izmjena izbornog zakonodavstva, koja podrazumijeva i izmjene Ustava BiH, o čemu smo se usaglasili, pitanje je od vitalnog interesa za svakog građanina BiH. Stoga smatram da kompletan proces mora biti vođen na transparentan način, svaki prijedlog pažljivo analiziran, a svako rješenje usaglašeno sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, uz pomoć predstavnika CIK-a, pravnih eksperata i nevladinog sektora – navodi se u Izetbegovićevom pismu.

Potrebu širenja formata Izetbegović je obrazložio i neophodnošću postojanja dvotrećinske podrške u Parlamentarnoj skupštini BiH za bilo koje rješenje koje se odnosi na izmjene Ustava BiH. Također upozorava da je, uz ekspertnu, savjetodavnu i promatračku ulogu, neophodna i snažna politička medijacija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije (EU). Bez ove medijacije, upozorava predsjednik SDA, pregovori će se neminovno pretvoriti u tribinu za predizbornu kampanju stranaka.

- Kao što sam isticao i ranije, kroz implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH potrebno je sačuvati i unaprijediti osjetljivi balans građanskog i etničkog, na kojem je baziran Ustav BiH. Rješenje mora biti takvo da se svim građanima, u svakom dijelu BiH, omogući pasivno i aktivno glasačko pravo, odnosno da se otkloni svaka vrsta diskriminacije. To je evropski standard na kojem snažno i uporno insistira EU zahtijevajući implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, uz upozorenje da je neprihvatljivo bilo koje rješenje koje dodatno produbljuje etničke podjele u zemlji – navodi se u pismu.

Izetbegović ističe da tvrdnja HDZ-a o izbornoj diskriminaciji birača hrvatske nacionalnosti mora biti razmotrena u istom paketu s tvrdnjom SDA da postoji očigledna diskriminacija nad višestruko brojnijom grupom parlamentaraca biranih uglavnom od birača probosanske i ljevičarske orijentacije.

Podsjeća da Dom naroda FBiH ima nadležnost da odlučuje o svim pitanjima, a ne samo o vitalnom nacionalnom interesu, te da se time Dom naroda stavlja u jaču poziciju u odnosu na Predstavnički dom, čiji se zastupnici biraju direktno i koji predstavlja neposrednu volju birača.

alt

U prilog dopisu Izetbegović je dostavio i osvrt SDA na HDZ-ov prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, s detaljnim obrazloženjem zbog čega su dijelovi tog prijedloga neprihvatljivi, te SDA-ov prijedlog za implementaciju Političkog sporazuma iz Mostara.

Prema tom prijedlogu, presude Evropskog suda za ljudska prava, poput one u predmetu "Sejdić - Finci", riješile bi se brisanjem etničkih prefiksa za članove Predsjedništva BiH na način da se iz Federacije BiH biraju dva, a iz entiteta RS jedan član Predsjedništva BiH, a predviđene su mogućnosti indirektnog ili direktnog izbora.

Kada je u pitanju Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, predviđena je mogućnost izbora pripadnicima sva tri konstitutivna naroda, bez obzira na to u kojem entitetu imaju prebivalište, te mogućnost izbora pripadnika ostalih.

Broj delegata u klubovima naroda sa postojećih pet povećao bi se na šest, a bio bi formiran još jedan klub sa tri delegata, u kojem bi bili birani pripadnici ostalih. Iz Federacije bi se biralo pet Bošnjaka, pet Hrvata, dva Srbina i dva delegata iz reda ostalih, dok bi se iz entiteta RS birala četiri Srbina te po jedan Bošnjak, Hrvat i jedan iz reda ostalih.

Ključni zahvat odnosio bi se na nadležnosti Doma naroda, prema kojem bi te nadležnosti bile reducirane isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, u skladu s katalogom vitalnih nacionalnih interesa koji bi bio utvrđen Ustavom BiH. Ukoliko bi se ovlasti Doma naroda reducirale, uvođenje kluba ostalih ne bi bilo nužno.

Reduciranje ovlasti predviđeno je i za Dom naroda Parlamenta FBiH, a taj dom bi odlučivao po pitanjima iz kataloga vitalnih nacionalnih interesa, utvrđenog Ustavom FBiH. Time bi se riješilo i pitanje postojeće asimetrije između nadležnosti Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a.

Pri izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije mogućnost kandidovanja i izbora bila bi otvorena i za delegate iz kluba ostalih.

U okviru cjelokupnog rješenja, u skladu sa prijedlogom, trebale bi se provesti i relevantne preporuke OSCE-a, ODIHR-a i Venecijanske komisije, koje se, pored eliminiranja bilo kakvog oblika diskriminacije, odnose i na jačanje integriteta izbornog procesa.

alt

alt

alt

loading...

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...