PUTINA BRINE DEMOGRAFSKI TREND: Rusija godišnje gubi 500.000 stanovnika!

Nadležni organi u Rusiji moraju da se usredsrede i preokrenu kompleksnu demografsku situaciju u Rusiji, poručio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom svog govora na kongresu vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

  • Svijet

  • 19. Jun. 2021  19. Jun. 2021

  • 3

"Demografska situacija je kompleksna. Jednom smo uspjeli da izađemo iz slične situacije i da riješimo teška pitanja. Ipak, zbog brojnih objektivnih razloga suočili smo se sa demografskom klopkom", upozorio je Putin, prenosi TASS.

Šef ruske države je ukazao da se nadležni moraju fokusirati na razvoj ekonomije, regiona, socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja i na jačanje tradicionalnih vrednosti kako bi se preokrenuli negativni demografski trendovi.

"Prosperitetna i jaka porodica sa djecom, to je budućnost Rusije", poručio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Broj stanovnika Rusije se u prošloj godini smanjio za oko pola miliona, uprkos poduzetim pšopulacionim mjerama ruske vlade.

Rusija ima 146,2 miliona stanovnika.Između januara i novembra 2020. godine Rusija je zabilježila 229.700 više smrtnih slučajeva u odnosu na isti period prethodne godine, što znači da je stopa smrtnosti porasla za više od 13 posto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dugo se bori s ovim problemom, a prošle godine je za taj trend krivio nizak standard.

 Zbog ekonomskih potresa pri raspadu Sovjetskog Saveza stopa nataliteta (1,16) bila je 1999. čak niža nego 1943. godine, kada je usred Drugog svjetskog rata iznosila 1,3 po ženi. Prema prošlogodišnjim podacima, godišnje nestaje 700.000 do 800.000 stanovnika - dnevno cijelo jedno mjesto od blizu 2200 žitelja - a sve to zbog visoke smrtnosti, malog broja rođenih, visoke stope pobačaja i niske razine imigracije. Nastavi li se tako, UN predviđa crni scenarij po kojemu bi Ruska Federacija do 2100. mogla imati samo 84 miliona stanovnika, piše The Moscow Times, nezavisni list na engleskome.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...