NIŠTA NIJE SLUČAJNO: Ovo je popis 25 najbogatijih i najsiromašnijih zemalja svijeta, na prvom mjestu je država u kojoj živi veliki broj Bosanaca i Hercegovaca

Na spisku najbogatijih država ne nalazi se nijedna južnoamerička ili afrička država.

  • Ekonomija

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

Najbogatija zemlja na svijetu je Luksemburg sa 109.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika, dok je najsiromašnija zemlja Burundi sa samo 264 dolara.

Većina najbogatijih zemalja nalazi se u Sjevernoj Americi, Evropi, Aziji i Okeaniji, dok su najsiromašnije zemlje na planeti uglavnom u Africi, s izuzetkom Haitija, Tadžikistana, Jemena i Afganistana.

U nastavku pogledajte grafike koje pokazuju 25 najbogatijih i 25 najsiromašnijih država na svijetu.

25 najbogatijih

Na spisku najbogatijih država ne nalazi se nijedna južnoamerička ili afrička država. Također, na listi se ne nalazi Monako, koji bi sigurno bio u vrhu liste, ali MMF, od koga su podaci uzeti, nema raspoložive podatke o maloj državi.

alt

Najveće svjetske ekonomije će, najvjerovatnije, ostati na vrhu dug period, ali neke od njih, kao, naprimjer, Japan, uveliko se suočavaju sa problemima, u slučaju Japana sve starija populacija, koji bi mogli da ugroze njihova tržišta.

25 najsiromašnijih

Kada su u pitanju najsiromašnije države, zanimljivo je da se u prvih 10 nalazi šest afričkih država. Usto, svih 25 najsiromašnijih zemalja, osim Zimbabvea i Tadžikistana, smatra se najmanje razvijenim zemljama, piše portal Bankar.me.

alt

One su kategorizovane prema kriterijima na osnovu dohotka po stanovniku, imovine (poput stepena obrazovanja) i ekonomske ranjivosti. Danas više od 75 posto stanovništva u najmanje razvijenim zemljama živi ispod granice siromaštva.

Prosječni BDP po stanovniku ekonomija i tržišta u razvoju na globalnom nivou iznosi 5.172 dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...