ŠTA SE DOGAĐA U IRANU: Naglo obustavljen rad jedine nuklearne elektrane

Rad jedine iranske nuklearne elektrane naglo je i privremeno obustavljen, javila je državna televizija Irana.

  • Svijet

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

Vlasti su navele jedino da je elektrana Bushehr prestala s radom i da će prekid trajati “tri do četiri dana”.

Navele su da bi zbog toga moglo doći do nestanka struje, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Iran je u nedjelju prvi put prijavio naglu obustavu rada nuklearne elektrane koja se nalazi u luci Bushehr na jugu zemlje.

Nemogućnost nabavljanja dijelova i opreme

Elektrana, čija je gradnja započeta sredinom 1970-ih, počela je da radi 2011. godine, uz pomoć Rusije.

Iran je dužan da pošalje Rusiji potrošene šipke s gorivom iz reaktora, što je mjera sprečavanja širenja nuklearnog oružja.

Vlasti su u martu najavile da bi elektrana mogla obustaviti rad, jer Iran ne može da nabavlja dijelove i opremu za nju iz Rusije zbog američkih sankcija, uvedenih 2018. godine.

Elektrana Bushehr se napaja uranijem proizvedenim u Rusiji, a ne u Iranu, a njen rad nadgleda Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...