ZAYEDOV GOST: Novi izraelski šef diplomatije je prvi koji će posjetiti UAE

Planirano je i otvaranje izraelske ambasade u Abu Dhabiju i generalnog konzulata u Dubaiju.

  • Svijet

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid prvi je funkcioner na tom položaju koji će posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, a posjeta je planirana za sljedeću sedmicu, prenosi Index.hr.

Šef stranke Yesh Atid putuje narednog utorka u zaljevsku državu u dvodnevnu posjetu kao gost svog kolege Abdullaha bin Zayeda, saopćio je Lapidov ured u ponedjeljak.

Planirano je i otvaranje izraelske ambasade u Abu Dhabiju i generalnog konzulata u Dubaiju.

"Veze između Izraela i UAE vrlo su važne, jer će u njihovim plodovima uživati ​​ne samo građani tih dviju zemalja, već i čitav Bliski istok", navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Izrael je prošle godine s UAE-om i Bahreinom potpisao sporazume o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

To su postale prve zaljevske zemlje koje su uspostavile službene veze s Izraelom, čime su raskinule decenijama staru liniju većine arapskih država koje su odbijale odnose sve dok se ne riješi sukob sa Palestincima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...