HRVATSKA NE ODUSTAJE: Ukinuta odluka koja je sprečavala izručenje braće Mamić

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je odluku suca istrage koji je protiv Zdravka i Zorana Mamića u odsutnosti odbio odrediti istražni zatvor, potvrđeno je službeno za zagrebački "Index" s tog suda.

  • Hronika

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

Predmet je vraćen sucu istrage, koji ponovno mora odlučiti ima li uvjeta za određivanje istražnog zatvora ili ne.

Podsjetimo, određivanje istražnog zatvora protiv braće Mamić nužan je preduvjet za raspisivanje nove potjernice te za traženje izručenja u skladu s odredbama sporazuma između Hrvatske i BiH, koji je stupio na snagu 2014. godine, prenosi "Index".

Novi razvoj događaja znači da se ipak nastavlja borba za njihovo izručenje.

U odnosu na ostale optužene, Vanraspravno vijeće je potvrdilo odluku suca istrage, što znači da sudac Darko Krušlin ostaje na slobodi, dok iza rešetaka ostaju njegov kolega Zvonko Vekić te osječki poduzetnik Drago Tadić.

Treći osumnjičeni

Treći osumnjičeni, sudac Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, a vezan je uz njegovu sudsku funkciju, nije se ni žalio, jer se u trenutku kad rješenje o istražnom zatvoru postane pravosnažno, što se upravo dogodilo, protiv njega pokreće disciplinski postupak te se udaljava sa sudačke funkcije.

Kako više nema razloga za istražni zatvor, on će biti pušten.

Uskok je ranije objavio da je protiv svih šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor detaljno navodeći zašto sumnja da su odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanje mita za trgovanje utjecajem, podsjeća Index.hr.

Povoljne sudske odluke

Krušlina tereti da se sa Mamićem, protiv kojega se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat Audemars Piguet.

Navodi i da je Mamić od aprila 2017. do 21. maja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju kontaktirao i sa sucem Vekićem, koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem "ishoditi povoljne sudske odluke".

Mamić mu je stoga, tvrdi Uskok, u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca. Uskok tvrdi i da je Mamić s Kvesićem dogovorio da će mu dati 100.000 za "donošenje povoljne sudske odluke", a novac koji je, navodno, prikupio Zoran Mamić, sucu je predao poduzetnik Tadić.

Tužilaštvo navodi i da je Mamić, "kao nagradu za dogovoreno pogodovanje", podmirivao troškove putovanja i boravka Vekića "i njemu bliskih osoba" u Dubaiju krajem 2017. te je, ujedno, autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na utakmicu hrvatske reprezentacije u junu 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...