CVIJANOVIĆKA RIGA VATRU: "Bisera Turković je bez saglasnosti..."

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da nije saglasna sa "soliranjem" da u međunarodnom predstavljanju naroda u BiH dominira bilo ko na račun nekog drugog i naglasila da je siromašna bošnjačka politika kada je riječ o predstavljanju unutar BiH i vani.

  • Mini market

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 12

Cvijanovićeva je istaknula da to što je ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković uputila, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteressu u kojem od njega traži da omogući u sjedištu UN-a u New Yorku održavanje izložbe, posvećene, kako je navela u pismu, “genocidu u Srebrenici”, pokazuje obilježje, stil i način vođenja bošnjačke politike, a posebno SDA, kao najdominantnijeg faktora trenutno u okviru bošnjačke politike.

Ona je navela da se bošnjačka politika nastoji pozicionirati na drugačiji način, grčevito se boreći za neke pozicije koje su imali u prošlosti i da su bili ti koji su dominirali kada je riječ o vanjskom svijetu, jer su uspjeli nametnuti svoju sliku, priču, viziju i verziju događaja na ovim prostorima, a sada se ta slika počela mijenjati.

– Ta slika se počela mijenjati i što se više mijenja, to se oni grčevitije hvataju za određene stvari. Međutim, kada to svedete na sve ono što bi moglo da bude dokazivanje ili pokazivanje nekog odnosa ili pozicije jednog naroda ovdje, onda se to svede na jednu ili dvije stvari – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Kostajnici.

Ona je rekla i da predstavnici Bošnjaka ne uvažavaju ono što je činjenica za BiH, da tu žive tri naroda, da ne postoje saglasnosti o brojnim pitanjima.

– Valjda bi bilo mudro, pametno i normalno da tamo gdje ne postoje određene saglasnosti, da se, onda, i ne ide s nečim poput toga da ćete organizovati izložbu ili neki drugi događaj, napisati neko pismo – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je novinarima u Kostajnici rekla da je bilo i primjera da napišu pismo u ime nekih institucija, iako nikada nisu dobili saglasnost od ostalih u institucijama.

– Bosna i Hercegovina je složena, naša unutrašnja politika je složena, a samim tim mora biti složena i spoljna politika. Pri tome treba imati mjere i voditi računa, što, nažalost, u Sarajevu nije bio slučaj – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ne treba nikoga provocirati, ali da treba voditi računa ko koga predstavlja i zašto.

– Nama trebaju partneri ovdje s kojima možemo da gradimo budućnost i da razgovaramo o svim važnim temama, a ne nepartneri s kojima trebamo potrošiti sve političko vrijeme da bismo opet konstatovali na kraju nekog mandata kako se mi ne slažemo. Mi to znamo da se ne slažemo, ali trebamo, onda, da radimo na tome na čemu se slažemo pa da, onda, taj dio posla uradimo – rekla je Cvijanovićeva.

Ministrica inozemnih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković uputila je, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteressu u kojem od njega traži da omogući održavanje u sjedištu UN-a u New Yorku izložbe posvećene, kako je navela u pismu, “genocidu u Srebrenici”.

Ovim Turkovićeva, zajedno s ambasadorom BiH u Misiji Ujedinjenih nacija u New Yorku Svenom Alkalajem, priprema novi diplomatski skandal i šokantan potez, piše "Glas Srpske".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...