MINISTRICA TURKOVIĆ IZAZVALA OPŠTI HAOS U RS-u: Pljušte reakcije pozicije i opozicije, reagovao i Mirko Šarović

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas u Banjoj Luci da su osnovni principi ove stranke potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, vladavina prava i borba protiv korupcije s ciljem da Republika Srpska bude sačuvana.

  • Mini market

  • 21. Jun. 2021  22. Jun. 2021

  • 8

Šarović je u pauzi sjednice Predsjedništva stranke rekao da bi ti principi trebalo da se nađu u dokumentu, oko kojeg treba da se okupe opozicione stranke, kao i svi oni koji žele promjene.

“Usaglašavamo stavove koji nas okupljaju. Vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do konačnog dokumenta”, rekao je Mirko Šarović.

Prema njegovim riječima, stvoreni su i uslovi da početkom jula bude održana i sjednica Glavnog odbora stranke. Te da će najvjerovatnije biti održana u Banjaluci.

Mirko Šarović o NATO-u

Govoreći o jučerašnjoj posjeti najviših funkcionera Republike Srpske Bijeljini, Šarović je naglasio da SDS podržava stavove gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

“Želimo ravnopravne partnerske odnose i jednak odnos vlasti prema svim lokalnim zajednicama. Bez obzira iz koje stranke su gradonačelnik, načelnik i skupštinska većina”, rekao je Mirko Šarović.

Kada je riječ o ulasku države u NATO, Šarović je naveo da SDS smatra da je najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu i entitete RS vojna neutralnost. Vjeruje da je to i “interes većine građana u Republici Srpskoj”.

Komentarišući to što je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila, kako je kazao, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom sekretaru UN-u Antoniju Guterresu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sjedištu UN-a u New Yorku posvećene genocidu u Srebrenici, Šarović je rekao da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Te da vladavina prava treba da važi za svakoga.

“Sve što je u nadležnosti Predsjedništva, a neko – bilo ko da to bio – uradi mimo odluke Predsjedništva BiH, potpuno je neprihvatljivo. Uostalom, predsjedavajući Predsjedništva BiH bi onda imao isto pravo da se mimo stavova druga dva člana Predsjedništva obrati bilo kome i iznese svoje viđenje situacije u BiH. Znate kako bi to bilo dočekano”, rekao je Mirko Šarović.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...