NE NASJEDAJTE NA TRIK, MOŽE BITI OPASNO: Evo na šta treba obratiti pažnju kod kupovine kreme za sunčanje

Uz toliko mogućnosti za zaštitu od sunca ovih dana, kako odabrati onu koja će vas najbolje zaštititi od opeklina? Prvi korak je provjera SPF-a, kratice za faktor zaštite od sunca.

  • Zdravlje

  • 24. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 0

Većina stručnjaka preporučit će SPF od 30 ili više ako puno vremena provodite na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Međutim, veći SPF ne znači nužno i veću ukupnu zaštitu. Evo što trebate znati.

SPF mjeri zaštitu od UVB zračenja

SPF je mjera koliko UVB zračenja određena krema za sunčanje blokira vašu kožu.

Većina krema za sunčanje formulirana je tako da blokira dvije vrste štetnog UV zračenja, od kojih obje mogu uzrokovati smrtonosan rak kože: 

  • UVA zrake, koje prodiru dublje i uzrokuju bore, tamne mrlje i prerano starenje
  • UVB zrake, koje uzrokuju opekline i preplanulost.

Ali to ne znači nužno da je viši SPF bolji. Zapravo, "kako SPF broj raste, zaštita od UVA opada zbog načina na koji zaštitni sastojci u kremi za sunčanje međusobno djeluju, zbog čega se SPF 100 nikako ne preporučuje", rekao je dermatolog Orit Markowitz za "Insider".

Kako odabrati pravi SPF

Prema Fondaciji za rak kože, SPF 15 krema za sunčanje najbolji je izbor za uobičajene aktivnosti. Idealno je za obavljanje stvari poput šetnje sa psom. Ali, ako se planirate baviti bilo kakvim aktivnostima na otvorenom, poput planinarenja ili plivanja, svakako odaberite SPF 30.

I pobrinite se za to da se uvijek držite kreme za sunčanje širokog spektra. Kreme za sunčanje širokog spektra štite i od UVA i od UVB zraka. Ako na etiketi ne vidite široki spektar, krema za sunčanje vas možda neće zaštititi od UVA zraka.

Kako odabrati pravu kremu za sunčanje

Najbolje je izbjegavati aerosolne kreme za sunčanje, jer su istraživači otkrili da većina ljudi koji koriste kreme za sunčanje u spreju nanose samo 25 posto potrebne količine.

Zapravo, da biste pravilno koristili sprejeve za zaštitu od sunca, trebalo biste prskati svako područje – noge, stopala, leđa, ruke i ramena, oko šest sekundi, što je preporuka stručnjaka iz Medicinske škole na Harvardu.

Umjesto sprejeva, odaberite guste losione i nanesite ih 15 minuta prije nego što izađete van kako bi ih koža dobro upila. Bez obzira na to koji SPF koristite, trebali biste nanositi kremu za sunčanje svaka dva sata ako vani provodite više vremena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...