DIGLA SE KUKA I MOTIKA: RS pokušava na sve načine da spriječi izložbu o srebreničkom genocidu u New Yorku

Namjera Bisere Turković da u sjedištu UN-a u New Yorku organizira izložbu o Srebrenici ponovo je izazvala negodovanje u Republici Srpskoj i Srbiji, gdje navode da za ideju ministrice vanjskih poslova BiH nema saglasnosti Predsjedništva BiH i ocjenjuju da je riječ o još jednoj zloupotrebi diplomatije mimo Ustavom definiranih procedura.

  • Društvo

  • 24. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 11

Beogradska "Politika" piše da je, kao odgovor na neusaglašene istupe u diplomatiji, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno obavijestio "srpske ambasadore" u svijetu da nisu dužni uvažavati zahtjeve iz MVP-a BiH. Samostalni istupi u svijetu nisu rijetki za diplomatsku službu BiH, a u RS ističu da je takva praksa svojstvena samo najbrojnijem, bošnjačkom narodu, čiji se predstavnici, kako navode u Banjoj Luci, ne obaziru na optužbe Srba i Hrvata da se o djelovanju BiH u svijetu mora dogovarati unutar zemlje.

Kako su objavili banjalučki mediji, Turkovićeva je bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH uputila pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu u kojem od njega traži da u sjedištu UN-a u New Yorku omogući održavanje izložbe posvećene genocidu u Srebrenici. Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je da nije saglasna sa „soliranjem”, da u međunarodnom predstavljanju naroda u BiH dominira bilo ko na račun nekog drugog i ocijenila da je „siromašna bošnjačka politika kada je riječ o predstavljanju unutar BiH i vani”.

Predsjednica RS kaže da se bošnjačka politika grčevito bori za pozicije koje su zaposjeli u prošlosti, kada su u svijetu nametnuli svoju verziju događaja na ovim prostorima, što je, kaže Cvijanovićeva, priča koja se počela mijenjati. Navodi da predstavnici Bošnjaka ne uvažavaju da u BiH žive tri naroda, među kojima ne postoje saglasnosti o brojnim pitanjima.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je inicijativa Bisere Turković jedna u nizu nepotrebnih inicijativa, iza koje ne stoje institucije BiH nego samo jedan ministar i dio Ministarstva.

„Domaćin kome je ta inicijativa upućena, morao bi da ima u vidu da to nije inicijativa jedne institucije nego pojedinca”, napomenuo je Tegeltija.

Radovan Kovačević, savjetnik Milorad Dodika za unutrašnju politiku, kaže kako „Republika Srpska sigurno neće ostati u BiH u kojoj neće biti poštovana” te je dodao da ljudi iz strukture Izetbegovićeve SDA ne mogu da prihvate dejtonsku BiH i da pokazuju „apsolutno nepoštivanje institucija BiH”. Rekao je da će RS imati jasnu reakciju na ovakve postupke predstavnika bošnjačkog naroda u institucijama u BiH te da RS „već ima određenu reakciju prema generalnom sekretaru UN-a i članicama Vijeća sigurnosti".

Podsjećamo, 26. januara 2018. godine, u Ujedinjenim narodima u New Yorku, postavljena je izložba 'Jasenovac-pravo na nezaborav'. Izložbu je otvorio Ivica Dačić, tadašnji ministar vanjskih poslova Srbije.

Prilikom otvorenja izložbe, Dačić je kazao kako je cilj upozoriti na 'opasnost oživljavanja ideologije i političke prakse koje su dovele do takvih strahota'.

"Pojavljuju se neneučne reinterpretacije događaja i procesa iz vremena Drugog svjetskog rata koji postaju dio javnog govora i opravdavaju zločine. Mi se protiv toga moramo boriti jer zaborav zločina je novi zločin", rekao je Dačić otvarajući izložbu. 

(SL.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...