VIŠKOVIĆ IZBEZUMLJEN NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH: "Ovo je EKONOMSKI UDAR na Republiku Srpsku!"

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković izjavio je da je Ustavni sud BiH donio nedopustivu odluku kojom je izašao iz svoje nadležnosti kada je poništio presudu Vrhovnog suda Republike Srpske kojom je odbijen zahtjev litvanske Ukio banke da joj se prizna 155 miliona KM potraživanja od zvorničke Fabrike glinice "Birač" u stečaju.

  • Mini market

  • 24. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 6

- Ovakva odluka Ustavnog suda BiH prestavlja ekonomski udar na Republiku Srpsku i može da nanese ogromnu poslovnu štetu kompaniji Alumina koja je strateški poslovni i privredni kapacitet za Srpsku - rekao je Višković.

On je za "Alumina info" izjavio da je za presudu saznao iz medija i da zvanično još nije upoznat sa njenim sadržajem.

- U ovom momentu mogu da kažem, prema prvim saznanjima, da je odluka ovog suda nedopustiva, da je Ustavni sud BiH izašao iz svoje nadležnosti i ovom presudom pokušava da prigrabi nadležnosti Republike Srpske, da se proglasi za vrhovni sud BiH - rekao je Višković.

Podsjećajući da vrhovni sud BiH ne postoji, Višković kaže da Ustavni sud BiH ovakvim načinom rada i ovakvim odlučivanjem, upravo, želi sebe da promoviše u vrhovni sud BiH.

- Ustavni sud BiH nije imao pravo, iako nisam pravnik, ali konsultovao sam pravnike, da ulazi u meritum presude Vrhovnog suda Republike Srpske, nego isključivo da valjano protumači da li su ispoštovane procedure - rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske smatra da su u ovom slučaju ispoštovane sve procedure i da ne vidi iz kojeg je razloga Ustavni sud BiH vratio na ponovno odlučivanje ili poništio odluku Vrhovnog suda Republike Srpske.

On je rekao da ovakva presuda donosi veliku štetu Alumini koja je nastavila da radi ono što je Fabrika glinice "Birač" u stečaju radila, te naglasio da će banke i poslovni saradnici i kupci drugačije reagovati na ovakvu, sa pravne strane, veoma upitnu odluku Ustavnog suda BiH.

- Ova presuda je nedopustiva da se jedan ovako značajan privredni subjekat za Republiku Srpsku, kao što ja `Alumina`, na volšeban način dovodi u poslovne probleme, što će se odraziti na funkcionisanje cijele regije i šire - naveo je Višković.

On je rekao da Alumina direktno zapošljava oko 1.500 radnika koji redovno primaju platu, te indirektno putem povezanih privrednih subjekata koji sarađuju sa ovom kompanijom nekoliko hiljada radnika koji ostvaruju egzistenciju upravo zbog poslovne povezanosti sa "Aluminom".

Premijer Republike Srpske smatra da ova odluka Ustavnog suda BiH može u velikoj mjeri da nanese ogromne poslovne probleme Alumini, pogotovo na evropskom i svjetskom tržištu.

- Ne smije se zaboraviti da kompanija Alumina posluje sa 45 zemalja širom svijeta na svim kontinentima i da će mnogi kupci, kada saznaju za odluku, imati određene rezerve prema ovom privrednom subjektu - napomenuo je Višković.

Naglašavajući da uopšte ne tumači sudsku odluku, niti mu je to namjera, Višković je rekao da govori o tome šta može ovakva odluka da izazove u smislu normalnog funkcionisanja ovog privrednog kapaciteta.

- Slobodno mogu reći, sa stanovišta predsjednika Vlade Republike Srpske, da ova odluka Ustavnog suda BiH može izazvati ekonomski udar, ne samo na kompaniju `Alumina` i firme koje su povezane s njom, nego i na Republiku Srpsku, kao i njen suverenitet - upozorio je Višković.

On je naglasio da će pravnici Republike Srpske i pravni tim kompanije Alumina proučiti presudu

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...