NERMIN NIKŠIĆ POVODOM OSTAVKE PEĐE KOJEVIĆA: “Nije uvijek bio ‘med i mlijeko’, izdržali smo jer se nismo međusobno lagali i…”

Naveo je da vrlo rijetko komentira događaje u drugim strankama, "vjerovatno jer ima iskusutvo kada navodni dušebrižnici komentiraju odnose u SDP-u".

  • Politika

  • 25. Jun. 2021  

  • 1

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, oglasio se povodom ostavke Peđe Kojevića, dosadašnjeg predsjednika Naše stranke. Kako navodi, Kojović ga je upoznao o razlozima. Da je riječ o nečemu drugom, Nikšić kaže da bi učinio sve kako bi odgovorio koalicijskog partnera od ostavke.

Naveo je da vrlo rijetko komentira događaje u drugim strankama, "vjerovatno jer ima iskusutvo kada navodni dušebrižnici komentiraju odnose u SDP-u".

Često je to, kako kaže, na osnovu ličnih impresija, interesa ili smišljeno da bi ostvarili neki svoj cilj. Dodao je da sada pravi izuzetak, jer je dobio brojne upite, ali bez ikakve namjere da komentira stanje u Našoj stranci ili da se petlja u njihove unutrašnje odnose.

"Iskreno mi je žao zbog Peđine ostavke. Obavijestio me o razlozima i da je nešto drugo u pitanju, učinio bih sve da ga odgovorim. Danas se jednostavno ne bih mogao smatrati njegovim drugom i prijateljem da ga nagovaram da ide protiv sebe. Preostaje mi samo da mu se javno zahvalim za ono što smo radili proteklih godina. Nadam se da niko neće shvatiti pretencioznim, ali smatram da smo uspjeli uspostaviti neku novu praksu na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini", naveo je Nikšić.

Kako je dodao, nije to uvijek bio "med i mlijeko", puno je tu bilo i žuči, najčešće jer su u njihovim pojedinim organizacijama imali ljude koji nisu dijelili njihovu viziju saradnje zbog toga što su bili opterećeni nekom svojom prethodnom historijom odnosa.

"Izdržali smo jer smo vjerovali jedan drugom i jer se nismo međusobno lagali. Prihvatali smo realnost i radili na onome o čemu smo se mogli dogovoriti. Naravno da bi nam lakše bilo graditi naše pozicije predsjednika da smo se dodvoravali svako svojim članovima koji su bili protiv BH bloka i saradnje SDP-a i NS-a.

Nikada nije bilo kako je samo jedna strana željela, tražili smo kompromise i vjerovatno smo zbog toga često imali dodatni stres i probleme, svako u svojoj stranci, odnosno partiji, a vrlo često i u javnosti. Kako je kome odgovaralo, nekad su nas optuživali kako Peđa upravlja sa mnom, a nekad ja Peđom", naveo je Nikšić na Facebooku.

Vrlo rijetko komentarišem događaje u drugim strankama, vjerovatno jer imam iskusutvo kada navodni dušebrižnici...

Objavljuje Nermin NikšićPetak, 25. lipnja 2021.

Kako je dodao, nakon toga su "na sličan način dodali i Dinu".

"Ustvari, nikako nisu mogli shvatiti kako smo to prvo nas dvojica, a nakon toga i Dino, zaista potisnuli svako svoju sujetu te da funkcioniramo na razgovoru. Čak i ako se ne slažemo, razgovaramo. Nekada nađemo rješenje, nekada ne, ali to nikada nije bio razlog da ne vjerujemo u dobre namjere i da tražimo neke druge razloge zašto se o nečemu nismo mogli složiti. Uostalom, da svi isto mislimo, bili bismo u istoj partiji", naveo je Nikšić.

Nažalost, kako potcrtava, kad je riječ o zdravlju, tu nema alternative.

"Kada se osvrnem, najviše nas kritikuju zato što eto ne mislimo isto i što se ne možemo dogovoriti o svemu, oni koji ne mogu da se dogovore o bilo čemu, pa su vrlo često posvađani i sami sa sobom, jer vrlo rijetko dva puta o istoj stvari imaju isti stav. Na kraju, kako smo i do sada funkcionirali, poštujem Peđin stav, čak i kad se ne slažem. Ali na osnovu naše dosadašnje saradnje, bez ikakvog pritiska, zamolit ću ga da još jednom razmisli o svojoj odluci, a ako je ona konačna, onda ćemo nastaviti da se družimo, da se imam kome izjadati, ali i čuti iskreno mišljenje i savjet. Naravno da je interes SDP-a da nastavimo funkcionirati kao do sada, prvo u BH bloku, pa onda kao Trojka. S naše strane to će ostati tako, a ako Peđa ode, ostaje nam da vidimo kako će tu saradnju vidjeti osoba koja dođe na njegovo mjesto", zaključio je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...