NIŠTA NIJE SLUČAJNO: Zbog čega automobilske gume češće pucaju u ljetnjim mjesecima?

Iako se pucanje guma, ako nisu dovoljno napumpane, može dogoditi u bilo koje doba godine, kombinacija vrućine i preniske količine zraka u gumama čini ih posebno sklonima pucanjima tokom ljeta.

  • Auto

  • 27. Jun. 2021  27. Jun. 2021

  • 0

Tokom vožnje bočne stijenke guma se savijaju te je površina gume na asfaltu veća, dolazi do povećanog trenja, što povisuje njihovu temperaturu. Ako je tlak u gumi u skladu s propisanim, tada je stvorena toplina minimalna. No, ako je tlak u gumi nizak, bočne stijenke su mnogo fleksibilnije, dijelom naliježu na asfalt i stvaraju puno više topline. Dodajte tome ljetno sunce, odnosno visoku temperaturu asfalta i na kraju se guma može raspasti.

Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama Amerike (NHTSA) procjenjuje da se svake godine dogodi najmanje 11.000 sudara koji su povezni s neispravnošću guma, pri čemu su 733 osobe smrtno stradale 2016. godine. Nisu sve ove nesreće bile zbog pucanja guma, ali ovi defekti svakako su doprinijeli tom broju i utjecali na sudare.

Dakle, napuhujte gume do preporučene vrijednosti navedene na pločici s informacijama o gumama koja se nalazi najčešće na vratima vozača ili u priručniku za upotrebu vozila.

Često pregledavajte gume, barem jedanput mjesečno.

Svaka guma treba biti pravilno napuhana i ne smije imati ispupčenja, ogrebotine, posjekotine ili oštećenja nastala uslijed udara prilikom udara u rupu ili rubnik.

Također, najbolje je provjeriti tlak u gumama kada je automobil hladan, odnosno ako nije vožen ili je vožen na kratkoj udaljenosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...