GDJE JE TU BiH: Iz Srbije u Hrvatsku može se ulaziti bez certifikata, testova…

Srbija je od 12. maja svim građanima posredstvom e-sistema omogućila digitalni zeleni certifikat, potvrdu s elektronskim pečatom o vakcinisanju protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na Covid-19.

  • Regija

  • 27. Jun. 2021  28. Jun. 2021

  • 3

Državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja i pod istim uslovima koji su bili na snazi prije mjera uvedenih radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, objavilo je Veleposlanstvo Srbije u Zagrebu.

Pozivajući se na revidirane uslove ulaska u RH od 25. juna 2021. godine, Veposlanstvo na službenoj internet stranici  navodi da državljanima Srbije neće biti potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Srbija je od 12. maja svim građanima posredstvom e-sistema omogućila Digitalni zeleni certifikat, potvrdu s elektronskim pečatom o vakcinisanjuu protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na covid 19.

Uz lične podatke, ime, prezime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), spol te broj putovnice, digitalni zeleni certifikat sadrži i podatke o vakcinaciji, broju primljenih doza te datume vakcinacije, ali i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Certifikat Srbije u međuvremenu su priznale Turska, Grčka, Slovenija te Mađarska, bez obzira koje su vakcine građani primili.

Grčka i Turska su prethodnih godina, uz Crnu Goru, bile vodeće zemlje koje su turisti iz Srbije birali za ljetne destinacije, ali je pandemija koronavirusa tokom 2020. narušila tu statistiku.

Srbija je 19. juna, prvi put nakon osam i pol mjeseci, registrirala dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom na dnevnoj razini, a konstantno se smanjuje broj umrlih od korone te oboljelih na bolničkom liječenju i respiratorima.

U protekla 24 sata u Srbiji su od posljedica covida-19 umrle dvije osobe, a među 4903 provedena testa registrirana su 63 nova slučaja  zaraze, objavljeno je na portalu covid-19.rs.

Na bolničkom liječenju u nedjelju je 314  pacijenata, od kojih su 12 na respiratorima.

Od početka epidemije u martu prošle godine registriran je 716.301 slučaj zaraze, a bitku s koronom izgubio je 7031 pacijent.

Prema podacima s kraja prošle sedmice, u Srbiji je od početka kampanje vakcinacije, u decembru 2020., dano više od 5,2 miliona doza vakcina, od toga su najmanje 2,7 miliona prve doze, dok je više od 2,5 miliona građa primilo obje doze.

Srbijanski zdravstveni sistem koristi četiri vakcine - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, kineski Sinopharm te ruski Sputnjik V, čija je proizvodnja od 4. juna počela i u beogradskom Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak", piše Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...