AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR U RIMU: Kritikovao većinu evropskih država, A POHVALIO BiH!

Državni sekretar SAD-a pohvalio je aktivnosti naše zemlje na prihvatanju boraca i njihovih porodica koje se vraćaju iz Sirije.

  • Mini market

  • 28. Jun. 2021  29. Jun. 2021

  • 1

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih evropskih država koja je počela repatrijaciju stranih boraca i njihovih porodica s ratišta u Siriji, istakao je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken.

Tokom govora na konferenciji posvećenoj borbi protiv terorizma i „Islamske države“, koja se održava u Rimu, Blinken je kritizirao većinu evropskih država koje uporno odbijaju primiti nazad svoje državljane koji su ratovali u Siriji.

Italija i Finska jedine su zemlje Evropske unije koje to čine.

Blinken se zahvalio svim državama i Starog kontinenta, koje pomažu SAD u borbi protiv terorizma i „Islamske države“.

U tom je kontekstu pomenuo Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Sjevernu Makedoniju, s područja zapadnog Balkana. 

Upozorio je da se u privremenim kampovima u kojima su zatočeni borci poražene „Islamske države“, ali i njihove porodice, još uvijek nalazi nekih 10.000 ljudi. 

„Ova situacija je jednostavno neodrživa. Ona, naprosto, ne može trajati u nedogled. SAD i dalje pozivaju zemlje porijekla, uključujući koalicione partnere, da se vrate, rehabilitiraju i, gdje je to primjenjivo, kazneno gone svoje građane“, rekao je Blinken.

Uz zahvalu evropskim državama koje vrše repatrijacije, on je čestitao i vlastima BiH na do sada dobro urađenom poslu.  

(Politicki.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...