VUČIĆ, RAMA I ZAEV RAZGOVARALI O "MALOM SCHENGENU": EU treba Zapadni Balkan koliko i njima članstvo u EU

Inicijativu "Mali Schengen", u kojoj su za sada Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, pokrenule su 2019. godine te tri zemlje kao projekt za poboljšanje ekonomije i regionalne saradnje.

  • Regija

  • 29. Jun. 2021  29. Jun. 2021

  • 2

Na današnjoj konferenciji "Mali Schengen", predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev razgovarali su putem videolinka o daljnjim koracima u regionalnoj saradnji. 

Vučić je istaknuo kako su ovi razgovori od vitalnog značaja za napredak Zapadnog Balkana, a kako prenosi Anadolu Agency, svi sagovornici su se složili da je zemljama Zapadnog Balkana jednako potrebno članstvo u EU koliko je i zemljama EU potreban Zapadni Balkan.

- Svjesni smo toga da samo zajedničkim radom i prihvatanjem regionalne saradnje u okviru različitih regionalnih inicijativa kao što su zajedničko tržište, regionalni Schengen, zeleni koridori ili berlinski proces, možemo da približimo naše ekonomije, uvećamo blagostanje naših ljudi i dovedemo velike investicije, koje, inače, ne bi bile moguće ni za jednog od nas pojedinačno - jedan je od zajedničkih zaključaka poslije ove videokonferencije.

Zakazan je još jedan sastanak, koji će se 29. jula održati u Skoplju. Tada će današnji sagovornici napraviti pregled dosadašnjih inicijativa i projekata te će potpisati nove sporazume o saradnji među državama. Neki od sporazuma koji će biti potpisani, tiču se provođenja obaveza iz berlinskog procesa, kao i saradnje i pomoći u slučaju eventualnih prirodnih katastrofa.

- Pozivamo i podstičemo naše kolege iz regiona da potpišu i primjenjuju slične sporazume kako bi vizija zajedničkog političkog i ekonomskog prostora širom Zapadnog Balkana uskoro, kroz jedinstveno tržište, postala važan dio svakodnevice naših građana - poručili su predsjednik Srbije i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije.

Sagovornici su posebno naglasili da će, i pored kašnjenja u procesu proširenja, i dalje nastojati da prepoznaju nove načine, oblasti politika i finansijske instrumente kako bi sve tri zemlje uvećale doprinos Evropi, ojačale veze s Evropskom unijom i postepeno integrisale region u jedinstveno evropsko tržište.

Inicijativu "Mali Schengen", u kojoj su za sada Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, pokrenule su 2019. godine te tri zemlje kao projekt za poboljšanje ekonomije i regionalne saradnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...