U VEZI S DŽENANOM MEMIĆEM: Sutkinja zabranila da se objavljuju detalji sa suđenja policajcu Turudiji

Advokat policajca Turudije Ifet Feraget kazao je nakon ročišta da je odluka sutkinje vrlo interesantna.

  • Društvo

  • 30. Jun. 2021  30. Jun. 2021

  • 1

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je održana glavna rasprava u postupku koji se vodi po tužbi policajca Aziza Turudije, jer je njegova kćerka 2017. godine objavila na njegovom Facebook profilu nekoliko statusa kojima je pozvala nadležne da rasvijetle ubistvo Dženana Memića.

Na samom početku, sutkinja Sabina Hadžizulfić zabranila je novinarima da objavljuju detalje sa suđenja.

Advokat policajca Turudije Ifet Feraget kazao je nakon ročišta da je odluka sutkinje vrlo interesantna.

"Na ročištu gdje nije bila isključena javnost, prisustvovali su i novinari u svojstvu javnosti. Sutkinja ih je upozorila da mogu sjediti u sudnici, ali da ne smiju objavljivati bilo kakve informacije sa suđenja. Bio sam i zatečen i šokiran takvom odlukom suda, jer u svakom slučaju, ako je javnost prisutna, sasvim je normalno da prisustvuju i novinari, koji, naravno, ne mogu snimati, ali imaju pravo da prikupljaju informacije i da ih objavljuju. Sudija nema pravo da ligitimiše novinare i objavljuje podatke na sam zapisnik", kazao je Ifet Feraget.

Istaknuo je da je ovo nešto po čemu će pamtiti ovo suđenje.

Što se tiče same parnice, Feraget poručuje da su oba rješenja protiv Turudije nezakonita.

"Nečuveno je da policijski službenik bude disciplinski kažnjen zbog toga što je njegova kćerka prenijela na njegovom Facebook profilu status, koji su prenosili i drugi, a koji je bio u cilju istine i pravde o ubistvu Dženana Memića.

To je jedini policijski službenik koji je sankcionisan, a poznato je javnosti da su na sve ostale policijske službenika disciplinski postupci zastarjeli, a krivični postupak koji je vodilo Kantonalno tužilaštvo KS obustavljen. Ali, eto, u međuvremeno je Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak i svi znate šta se dešava", zaključio je Feraget, piše Radio Sarajevo.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...