ADVOKATICA VASVIJA VIDOVIĆ: "Presudom je rečeno da je postojao udruženi zločinački poduhvat!"

Dileme i različita tumačenja oko utvrđivanja postojanja UZP-a otklonila je neposredno nakon izricanja presude i portparolka Mehanizma za ratne zločine Helena Eggleston, koja je za medije potvrdila da je "presudom utvrđeno postojanje UZP-a".

  • Društvo

  • 30. Jun. 2021  01. Jul. 2021

  • 0

"Pratila  sam izricanje presude. Presuda je utvrdila bazu zločina, najprije, da su se zločini desili, a potom i da je postojao udruženi zločinački poduhvat u koji su umješane određene političke i vojne strukture iz Srbije. 

To, prema presudi, pokazuju sistematičnost napada i istovjetnost ponašanja kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. 

Ali kad je u pitanju individualna odgovornost Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića, prema presudi, Tužilaštvo nije, izvan razumne sumnje, dokazalao da su oni učesnici u UZP, odnosno, nije dokazalo da su planirali i naređivali zločine, ali jesu dokazali da su pomagali i poticali zločine. 

Iako, obzirom na funkciju koju su obavljali Stanišić i Simatović, nisu presuđeni za UZP, vrlo je značajno da je presudom rečeno da je postojao UZP", izjavila je za sarajevski portal "politicki.ba" advokatica Vasvija Vidović. 

Dileme i različiita tumačenja oko utvrđivanja postojanja UZP-a, otklonila je neposredno nakon izricanja presude i  portparolka Mehanizma za ratne zločine Helena Eggleston koja je za medije potvrdila da je "presudom utvrđeno postojanje UZP-a".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...