STIŽU REAKCIJE IZ HRVATSKE: Plenković poručio - "Pozdravljamo presudu, ali..."

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je presudu kojom su bivši srpski obavještajci Jovica Stanišić i Franko Simatović u Haagu osuđeni na 12 godina zatvora, ali je dodao da Hrvatska ne može biti zadovoljna tom odlukom zbog uloge tog dvojca u najstrašnijim zločinima.

  • Regija

  • 30. Jun. 2021  01. Jul. 2021

  • 0

Podsjetimo, Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT) u Haagu danas je osudio Simatovića i Stanišića na 12 godina zbog uloge u zločinima u Bosanskom Šamcu, objavivši u presudi da nema dovoljno dokaza ni za jednu drugu optužbu tužiteljstva, pa tako ni za zločine u Hrvatskoj.

"Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za provođenje velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku i BiH i da su sudjelovali u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice", rekao je Plenković, dodavši kako još nije imao prilike u potpunosti proučiti presudu.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske: Oni nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu

"Vjerujemo da će MICT u žalbenom postupku na adekvatan način uzeti u obzir i njihovu ulogu u drugim zločinima", dodao je Plenković. Naglasio je da pozdravlja kaznu čelnicima srpske Službe državne sigurnosti (SDB), ali da Hrvatska ne može biti zadovoljna s obzirom na njihovu ulogu devedesetih godina.

Nezadovoljstvo je saopćenjem izrazilo i Ministarstvo pravosuđa i uprave jer presuda ne odražava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH.

"Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović", priopćeno je.

I Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu te dvojac osuditi za sve zločine počinjene na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koje im tužiteljstvo stavlja na teret jer oni nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu.

(Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...