SALKIĆ NEMA NIKAKVU DILEMU: "Jasno je da su bili dio cijelog OVOG PROJEKTA!"

Presuda uključuje činjenicu da je Srbija provela agresiju u BiH, poručuje on.

  • Društvo

  • 30. Jun. 2021  01. Jul. 2021

  • 0

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, poručio je za N1 da je presudom Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pokazana direktna veza Srbije sa onim što se dešavalo u BiH.

Kako je rekao Salkić, presuda Stanišiću i Simatoviću je veoma važna presuda koju treba dobro iščitati i razumjeti.

“Ono što je vijeće bez ikakve sumnje utvrdilo je to da su određena politička i vojna lica Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu. Ovo je direktna veza Srbije sa onim što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj i direktna veza tadašnjeg rukovodstva Srbije sa svim zločinima koji su se dešavali u BiH. To uključuje činjenicu da je Srbija učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu, dakle u BiH, i da je provela agresiju. Ja to na takav način tumačim. To što su dobili po 12 godina, to što nije utvrđena njihova lična odgovornost, teško je bilo očekivati da će kao nosioci čitavih operacija ići na teren i nekoga ubijati“, istakao je Salkić.

“Oni su proglašeni krivim za pet tački optužnice. Jasno je da su bili dio cijelog ovog projekta. Kako je sad vijeće to definisalo, to je za komentar ljudi koji su od struke, ali ono što je meni najvažnije je to da je vijeće bez ikakve sumnje utvrdilo da su određena vojna i politička lica iz Srbije i Srpske Krajine u Hrvatskoj i RS učestvovala u UZP protiv nesrpskog stanovništva, što je imalo za posljedicu torturu, mučenja, ubijanja i sve ono drugo što im se stavlja na teret“, dodao je potpredsjednik RS.

O tome postoji li po njegovoj pretpostavki mogućnost tužbe BiH u kontekstu Srbije Salkić je kazao da se treba sačekati i tužilaštvo i odbrana, ali da po postojećem ustavnom okviru kakav jeste u BiH, teško je očekivati da će se steći uslovi za to.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...